Vatandaş Fransızca konuş!

Başına Diane de Courcy adlı eskiden beri Kanada siyasetine ¨Fransız kalmış¨ bir bayan politikacı getirildi. Madam Diane, aşırı Fransız milliyetçisi, ayrılıkçı Parti Québécois üyesi olarak yıllardır İngiliz Kanadasına ve ABD’ye karşı muhalefet ediyor.

Lisan Polisi diye adlandırılmış faşizan teşkilat, Quebec Eyaleti’nde Fransızca yazıp okumayan kim varsa takibe koyuldu.

Lisan Polisi, lokantalara girip mönüde yazılı olan İngilizce yemek tariflerine kadar müdahaleye başladı.

Bu işi oldukça ileri götürmüş bulunan Fransız Lisan Polisi, geçenlerde Montreal kentindeki bir İtalyan lokantasına âni baskın düzenleyip mönüdeki lazanya, spagetti, macaroni gibi yemek isimlerinin Fransızca yazılmamış olmasına esef edip ceza kesmeye kalkıştı. Fransız Lisan Polisi’nin Türk, Arap lokantalarına da gidip Humus, Döner Kebap, Lahmacun gibi klasikleşmiş mönü isimlerine müdahale etmeye kalkıştığı haberleri basında yer aldı.

İtalyan VESPA motosikletini dahi yolda durdurup vahşi arı anlamına gelen Vespa’nın Fransızcasını niye yazmıyorsunuz iddiasına dayalı trafik ceza kesmesi Quebec’in Lisan Polisini bir anda gündeme getirdi.

Yabancı düşmanlığına kadar uzanması ve aynı zamanda Kanada federasyonu anayasasına ters düşmesi bakımından hukuk davası kapsamına derhal giren bu tür girişimler, Ottowa’daki merkezi hükümetin hoşgörüsüyle şimdilik görülmezden geliniyor. Ancak Kanada’nın geri kalan nüfusu, Fransızların bu türden rahatsız edici kalkışımlarına karşı tetik bulunuyor.

1547660cookie-checkVatandaş Fransızca konuş!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.