Ve Akayev devrildi…

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Kurmanbek Bakiyev, göstericilerin sloganları ve haykırışları arasında başkanlık sarayına girerken, ”Başkanlık elimizde” diye konuştu.

Akayev’in istifasını isteyen binlerce muhalif, sabahın erken saatlerinde Bişkek’te toplanmaya başladı. Göstericiler, daha sonra başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçti.

Saray önünde ve civarında Akayev yanlılarıyla muhalifler ve güvenlik güçleri arasında taş ve sopaların kullanıldığı çatışmalar çıktı, yaklaşık 30 kişi yaralandı. Atlı polis birlikleri, göstericileri dağıtmak için yüklendi. Çatışmalarda silah kullanılmadı.

Öğleden sonra kalkanlı polisler bölgeden çekildi, bazıları muhalefet saflarına katıldı. Saraya taarruz eden göstericiler, çok geçmeden binaya girdi. Kırgız bayrakları pencerelerde dalgalanmaya başladı, Akayev’in portreleri ve bazı eşyalar pencerelerden fırlatıldı. Göstericiler, birkaç saat sonra da devlet televizyonunu ele geçirdi.

MUHALEFET LİDERİ SERBEST

Muhaliflerin, ülkenin önde gelen mahkumu Feliks Kulov’u serbest bıraktı. Kulov, halka sükunet çağrısında bulundu. 

Feliks Kulov 90’lı yıllarda, Kırgızistan’ın en popüler muhalefet partisini kurmuştu. Ancak 2002 yılında, zimmetine para geçirmekten suçlu bulunarak hapsedilmişti. Kolov’un destekçileri ve bağımsız uluslararası gözlemciler ise suçlamaların ‘siyasi maksatlı’ olduğunu açıklamıştı.

İLGİLİ HABER:

– Kırgızistan’da başkaldıranlar sarayda

– ABD, Çin, Rusya! Kırgızistan’a karışma!

– Kırgızistan’da ABD devrede

1101700cookie-checkVe Akayev devrildi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.