Şöven bayrak gerginlik yarattı

Ülkede yasaklı ‘Ku-Klux-Klan’ gibi ırkçı, aşırı milliyetçi, milis heveslisi dinci gruplar ile Neo-Nazi takipçilerinin sembolü durumuna gelen ‘Konfederasyon Bayrağı’nın bir okulda kullanılması gerginlik yarattı.

Indiana’da bir lisede, 1865 İç Savaşı’ndan bu yana kullanılması yasaklanmış olan bayrağın öğrenciler tarafından okula sokulması başta olmak üzere, bu bayrağı andıran her türlü eşya ve sembolün kullanımı, taşınması ve sergilenmesi yasaklandı. Yasak kararından sonra, Bloomington Lisesi müdürü ve okul yönetiminin, eleştirilerin yanı sıra üstü örtülü biçimde gözdağıyla karşı karşıya kaldıkları, baskıyla karşılaştıkları gözlendi.

Federal Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl, Georgia Eyaleti’ndeki resmi kuruluşlarda bu bayrağın göndere çekilmesine koyduğu yasağa karşın, İç Savaşın yenik tarafı olan Güney Ordusu’nun sembolü ilgi görüyor. Güney eyaletlerinde hâlâ, ABD bayrağının yanı sıra, eski Kondeferasyon bayrağı ya da benzeri flamalar sıkça kullanılıyor. Özellikle aşırı milliyetçi Amerikan yarı milis grupların toplantı ve gösterilerinde en başta yer alan bu bayrak, beyaz kukuletalı KKK ırkçılarının siyahlara açık açık saldırdıkları zamanlardan beri, ABD toplumunda terör ve toplumsal nefretin sembolü durumuna sokulmuştu. Bayrak, güney eyaletlerinde hâlâ kuzeye duyulan kızgınlığın sembolü olmaktan çıkmış, ayrıca son zamanlarda, ABD’de aşırı sağ uçların elinde görülür olmuştu. Resmi dairelerde kullanılması yasak olmasına karşın konfederasyon bayrağı araçlarda, özel mülkiyete ait bahçe, ev, işyeri gibi yerlerde göndere çekiliyordu.

Köleci ve feodalite yanlısı, geçen yüzyılın Amerikan kolonistlerine ait konfederasyon bayrak, Indiana’daki 3 bin öğrencisi olan okulda öğrencilerin üzerinde de son zamanlarda görülmeye başlanmıştı. Buysa öğrenciler ve veliler arasında gerginliğe yol açmaktaydı. Bloomington Lise müdürü Mark Fletcher ve okul yönetimi öğrencilere konulan yasak yüzünden ırkçı, aşırı milliyetçi grupların bir ânda hedefi oldular. Müdür Fletcher, ABD Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun olmadığı gerekçesiyle yasak kararını almak zorunda bulunduğunu, bir çok kez tekrar etmek durumunda kaldı. 1861’de başlayıp 4 yıl sürmüş olan savaşın yenik bayrağı, aynı zamanda tişört, ceket, şapka ve sırt çantası türünden eşyalarla, hangi boyutta olursa olsun rozet, flama ya da afiş bir biçimde kullanılması, okul ve çevresinde dolaştırılması tamamen yasak altında bulunuyor. Indiana, İç Savaş’ta kuzey tarafında yeralmış ve iç savaşta en çok asker kaybını veren eyalet olarak, federal merkezi yönetime bağlılığını defalarca dile getirmişti. Konfederasyon işaretinin son zamanlarda Indiana’da görülmesini, yetkililer gelir dağılımındaki eşitsizlik, göçmenler sorunu, süregiden ekonomik daralmanın genç insanlar üzerinde yarattığı baskıların şiddete dönüşmesiyle açıklıyorlardı.

 Bir süre önce Teksas Eyaleti’nden Indiana’ya göç etmiş bir ailenin, bu lisede okuyan ve adının açıklanmasını istemeyen erkek çocuğu yasak kararına karşı çıkıp “Teksas’da her yerde bu bayrağı görerek büyüdüm” diyor ve durumu şu sözlerle açıklıyordu: “Teksas’da başta NASCAR oto yarışları olmak üzere, bütün spor karşılaşmalarında yarışmacılar ve taraftarlar Konfederasyon Bayrağını kullanırdı. ABD Bayrağını sadece resmi dairelerde görürdük. Ben sanıyordum ki, ABD’nin iki bayrağı var, biri resmi, ötekisi halk için…”

  Bu tür kafa karışıklığı içinde bulunan öğrencilerin yanı sıra, yasaklamadan memnun olanlar da vardı. Afrikan-Amerikan siyahi öğrencilerden Jordan B., “ Eğer internette Ku Klux Klan sitesine ya da neo-nazilerinkine göz atarsanız, konfederasyon bayrağını orada görürsünüz”, diyor, “Bu nedenle, biz siyahiler için ırk ayrımcılığı açısından bu karar çok önemliydi” sözleriyle duygularını vurguluyordu.

1124960cookie-checkŞöven bayrak gerginlik yarattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.