Vergi de kaçırmış…

Soma’da meydana gelen ve 301 vatandaşın hayatını kaybettiği madenin işletmecisi olan Soma Holding, şimdi de vergi kaçakçılığı suçlaması ile karşı karşıya kaldı. Holding’in yan şirketleri arasında yer alan Minsan Madencilik Ticaret Şirketi’nin, Çin’e ihraç ettiği kromları ihraç bedelinin çok altında beyan ettiği belirlendi. Bu yöntemle devletin milyonlarca liralık vergi kaybına uğradığı tahmin ediliyor.

İHBAR MEKTUBU YAĞDI

Soma faciasının meydana geldiği madeni işleten Soma Holding A.Ş. ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Holding’in, yurt dışına ihraç ettiği kromlarla ilgili de devletin bir çok birimine ihbar mektubu geldi. Söz konusu mektuplarda, holdingin Panama’da kurulu olan paravan şirketleri kullanarak, kromları daha düşük bedelden ihraç edilmiş gösterdiği öne sürüldü.

Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Emniyet’e gelen ihbar mektubuna göre, Soma Holding’e ait bulunan Minsan Madencilik ve Ticaret A.Ş., Mersin’de bulunan maden ocağından krom üretimi gerçekleştiriyor. Bu tesiste üretilen konsantre krom madeni Çin’e ihraç ediliyor. Tesislerde 46-48 tenörlü konsantre krom üretiliyor. Şirket, söz konusu kromu, Çin’e 285-290 dolar bedel üzerinden satıyor. Ancak, ihraç işlemi doğrudan gerçekleştirilmiyor.

Yine holdinge ait Interfield Group SA firmasına satış gösteriliyor. Satış işlemi tamamen kâğıt üzerinde meydana geliyor. Ve Panama’da firma aracılığı ile bir ton krom Çin’e 235 dolardan satılmış olarak kayıtlara işleniyor. Yani Çin’e 285 dolardan ihraç edilen krom, Panama’daki şirket kullanılarak 235 dolara ihraç edilmiş gösteriliyor. Ve devlete de, 235 dolardan beyan ediliyor. Böylece ton başına 50 dolar devletten gizleniyor. Bu yöntemle, devletten vergi kaçırmaktadır. Holdingin Panama yöntemiyle ne kadar vergi kaçırdığı henüz bilinmiyor. Ancak ihbar mektuplarının işleme konulduğu öğrenildi. İncelemenin ardından vergi kaçakçılığının boyutu da netleşecek.

758 BİN LİRALIK VERGİ ÖDEYECEK

Öte yandan, Soma Holding’in ödediği vergiler de çok düşük kaldığı ortaya çıkmıştı. Buna göre, Soma vergi dairesine kayıtlı olan holding, kurumlar vergisi ve KDV beyannamesi veriyor. Holding, 2011’de 1.8 milyon liralık matrah beyan etti. Bunun karşılığında ise 364 bin liralık vergi tahakkuku oluştu. 2012’de ise 6.3 milyon liralık matraha karşılık 1.2 milyon liralık vergi tahakkuk etti. 2013 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde ise şirketin ödeyeceği vergi tutarı düştü. Buna göre, holding 3.7 milyon liralık matrah beyan ederken 758 bin 361 liralık bir vergi tahakkuku gerçekleşti. Hüseyin Özay / Taraf

1419680cookie-checkVergi de kaçırmış…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.