Vicdani retçi Memed açlık grevini bitirdi

8 Nisan 2005 tarihinde İzmir’de asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve halen Sivas Askeri Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Tarhan kendisine sistematik olarak işkence yapıldığı iddiasıyla başladığı açlık grevine 34’ncü gün son verdi.


Mehmet Tarhan ile Dayanışma İnisiyatifi’nden alınan bilgiye göre; Mehmet’in cezaevinde aralıklarla kendisine uygulanan her türlü işkence ve haksız uygulamayı protesto ederek yeniden süresiz açlık grevine başlamıştı. 


Tarhan’ı mücadelesinde yalnız bırakmayan arkadaşları da “savaş karşıtları e-grubunda sevinçli haberi şöyle duyurdu:


“Bilindiği üzere Mehmet’in  açlık grevi bu gün 34’ncü gündeydi Son Pazartesi Salı ve bugün, gerek cezaevi idaresi  ile gerekse Askeri savcılık vb. kurumlarla ve bu görüşmelere  bağlı olarak memetle ve memetle yaptığım görüşmelere bağlı olarak da yine tekrar bu kurumlarla sürdürdüğüm görüşmeler sonucunda Mehmet’in şartlarının yerine getirilmesi ile açlık grevi bugün öğlen saati itibariyle 12.45. de  sonlandırmıştır. Mehmet bu günden itibaren düzenli bir şekilde açlık grevi sonrası uygulanması gereken (İnsan hakları vakfında görevli doktor arkadaşlardan aldığımız  bilgilenmelere bağlı olarak) diyetle beslenecek. Yine yaptığımız görüşmeler sonucunda mehmede ailesi tarafından sağlanacak diyet yemekleri idarece içeriye alınacak.”


Annesi ve ablasının Sivas’ta olduğu ve Mehmet ile görüştükleri de bildirildi.


Mehmet Tarhan ile Dayanışma İnisiyatifi, Tarhan’ın taleplerini şöyle açıklamıştı:
* Kendisine bu zulmü yapanlar hakkında hukuki süreç başlatılması,
* Sürecin bağımsız (sivil) hekim tarafından takibi; bağımsız bir tabip tarafından adli muayenenin yapılması,
* Diğer tutuklularla eşit koşulların sağlanması, ihtiyaçlarının kısıtlanması veya verilmemesi gibi ayrı muameleye son verilmesi.


YİNE DIŞ MUHALEFET


Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Ekim ayı ortalarında yayınladığı Türkiye’de 2005 raporunda Mehmet Tarhan davası da yer almış ve Türkiye’de reformların yavaşladığı öne sürülmüştü.


UAÖ, 2005’in ilk yarısında reformlarda yavaşlama görüldüğü vurgulanarak  İfade özgürlüğüne yönelik gereksiz kısıtlamaların yeni Türk Ceza Kanunu’nunda yer alması eleştirildi.


Raporda; “Vicdani redci Mehmet Tarhan olayı Türkiye’nin hala vicdani reddi kabul etmediğini göstermiştir. Uluslararası Af Örgütü Mehmet Tarhan’ın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunmaktadır” denilmişti.


ASKERİ YARGITAY KARARI BOZDU


Diğer taraftan Mehmet’in davası Askeri Yargıtay’ca bozuldu. Mehmet Tarhan 4 yıl ceza almıştı.  Vicdani retçi Tarhan’ın, askeri mahkeme tarafından verilen 4 yıl hapis cezasının Türkiye’nin onayladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddesine karşı olduğu gerekçesiyle temyize başvurmuştu.     


Mehmet Tarhan’ın avukatları Suna Çoşkun ve Senem Doğanoğlu, bu sabah İstanbul’da yaptıkları basın toplantısında askeri mahkemenin rekor cezasının hem hukuksal hem de insan hakları anlamında anlaşılır bir şey olmadığı öne sürdüler.


Mehmet’in suç unsuru hiçbir şey yapmadığı halde 11 Ağustos günü “Emre itiatsizlikte ısrar” suçlamasıyla 4 yıl gibi ağır bir cezaya çarptırıldığını vurgulayan avukatların açıklaması şöyleydi:


“27 Ekim 2001 tarihinde vicdani reddini deklare eden müvekkil Mehmet Tarhan, “şiddetten arınmış,iktidar hesaplarından uzak,sınırsız ve doğayla barışık bir insanlığın özleminde” olduğunu , bu nedenlerle askerlik yapmayacağını, şiddet uygulamayacağını, savaşlara karşı olduğunu açıklamış ve buna dayanarak askeri elbiseyi giymediğinden 10 Nisan 2005 tarihinde tutuklanmış, hakkında “Toplu erat karşısında emre itaatsizlikte ısrar” suçlamasıyla ilk dava açılmıştır.


Yargılama sürecinde 09 Haziran 2005 tarihinde tahliye edilmiştir. Tahliye sonrası mevcutlu olarak gönderildiği Tokat 48. Piyade Alay Komutanlığı’nda Mehmet Tarhan’dan aynı şekilde askeri üniforma giymesi istenmiş ve o vicdani retçi olduğu için bunu reddetmiştir. Bu uygulamanın ardından da Mehmet Tarhan ikinci kez tutuklanmış ve hakkında yine “Toplu erat karşısında emre itaatsizlikte ısrar”  suçlamasıyla dava açılmıştır.Yargılama sürecinde her iki dava birleştirilmiştir. 10 Ağustos 2005 tarihinde Mehmet Tarhan’a yargılandığı her iki davadan ayrı ayrı ikişer yıl olmak üzere toplam 4 yıl hapis cezası verilmiştir…


Ancak tüm bu baskılar en son 4 yıl gibi çok ağır bir cezayla sonuçlanmıştır. Bu cezanın siyasi bir ceza olduğu kanaatindeyiz. Türkiye’yi hortumlayanlara, yüz kızartıcı suç işleyenlere, isyan çıkaranlara bu cezanın çok daha aşağısının hükmedildiği hatta bazen hiç ceza bile verilmediği bir dönemde, sırf vicdani reddini açıkladığı ve askerlik yapmayı, şiddet uygulamayı reddettiği, barış istediği, kimseye zarar vermediği için Mehmet Tarhan’a böyle bir ceza ‘uygun görülmüştür’. Üstelik, şimdiye dek sonuçlanmış ‘Vicdani Ret’ davaları içinde verilenler açısından en  ağır cezadır. Bu, vicdani retçilere ve eşcinsellere verilmiş bir gözdağıdır.”


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: AÇIK GAZETE’DEN… Üç yiğit adam


İLGİLİ HABERLER:


‘Türkiye’de reformlar yavaşladı…


Vicdani retçi Memed açlık grevinde…


John’dan Memed’e mektup var……


‘Savaş cinneti haklılığımı kanıtladı’…


Vicdani retçi Memed temyize gidiyor…


Vicdani retçi Memed’e 4 yıl hapis…


Vicdani retçi Mehmet yine cezaevinde…


Adsız Müebbet


Vicdani retçi Mehmet’e Londra desteği…


Vicdani retçi Mehmet açlık grevinde…


Vicdani retçi Mehmet’e destek eylemi…


Vicdani retci Mehmet’e İsrail’den mektup…


İnsan Hakları Anıtı’nda saç yolunacak…


‘Vicdani retçi Mehmet’i destekleyelim’…


Tarhan hâlâ adli tıbba gönderilmedi…

1026070cookie-checkVicdani retçi Memed açlık grevini bitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.