W. Post: Kürtler saf değiştirdi

Washington Post gazetesi, Irak’ta son dönemde kanlı olayların ardında Kürtler’in saf değiştirmesinin yattığını öne sürdü. Amerikan işgalinin ardından kurulan ilk hükümette Kürtler’in Şiiler’le birlikte hareket ettiğini ve Şii ağırlıklı İbrahim Caferi hükümetine katıldığını hatırlatan gazete, Kürtler’in şimdi taraf değiştirerek Sunniler’in arasında yer aldığını belirtti. Washington Post, bu durumun ABD’nin çıkarlarına da uyduğunu ifade etti.

Charles Krauthammer imzalı haber-yorumda Irak’ta şimdi ya 275 sandalyeli parlamentonun 140 sandalyesine sahip bir Kürt-Sunni-Laik bloğun ya da 130 sandalyeye sahip olacak birbirleriyle her zaman iyi anlaşmayan 7 partili Şii bloğun iktidar olabileceği belirtildi.

Ancak haberde durumun görüldüğü kadar kolay olmadığı zira Irak Anayasası’nın azınlıkları koruma ve geniş tabanlı bir koalisyon kurulması amacıyla hükümet için üçte ikilik bir çoğunluk zorunluluğu getirdiği ifade edildi. Haberde, “aynı kuralın ABD’de geçerli olması halinde Amerika hala 2000 seçimlerinin ardından hükümet kurmakla uğraşıyor olacaktı” yorumu yapıldı.

‘EN ÖNEMLİ KONU İÇİŞLERİ SAVUNMA BAKANLIKLARI’

Haberde, Irak Hükümeti ile ilgili en önemli konunun Savunma ve İçişleri Bakanlıklarını kimin kontrol edeceği olduğu belirtildi. Haberde, İçişleri Bakanlığı’nın polisi, Savunma Bakanlığı’nın da orduyu kontrol ettiği hatırlatıldı.
Washington Post gazetesi, Amerika’nın Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın en büyük görevinin de İçişleri Bakanlığı’nın aşırı dinci bir kesimin kontrolü altına girmesini önlemek olduğunun altını çizdi. Haberde, bu anlamda İçişleri Bakanlığı için Baas kökenli olmayan bir Sunni partinin düşünülebileceği ifade edildi.

Başbakanlık konusunun da önemi vurgulanan haberde, özellikle Kürtler’in mevcut Şii Başbakan İbrahin Caferi’yi istemediği belirtildi. Haberde, Sunni-Kürt-Laik bloğun yeni bir Başbakan altında toplanmasının ulusal bir birlik hükümeti kuracağı belirtildi.

Gazete, Amerika’nın da aynı sonucu istediği, Kürtler’in Şiiler’i bırakarak Sunni safa katılmasının sürekli kötü haberler gelen topraklardan çıkan iyi bir haber olduğu yorumunu yaptı. (ANKA)

1124740cookie-checkW. Post: Kürtler saf değiştirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.