Washington Büyükelçisi istifa etti

Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Nabi Şensoy görevinden ayrıldı.

Dışişleri Baklanlığı’ndan ‘merkeze alınmayı’ istedi açıklaması gelirken, kulislerde, istifa nedeni olarak, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretindeki bazı gelişmelerden rahatsılığı gösteriliyor.

BakanlıK’tan yapılan açıklamada, “Büyükelçi Nabi şensoy, 8 Aralık 2009 tarihinde merkez görevine alınamasını talep ettti ve bu istek Bakan Davutoğlu tarafından kabul edildi. Esasen, 2006 Ocak ayından itibaren görevini sürdüren Şensoy, yaş haddinsen dolayı 2010 yılının ilk yarısında emekli olacaktı. Merkeze alınma talebi üzerine, Washington Büyükelçilği’ne yeni bir atama yapılacaktır” dendi.

KULİSLERDE KONUŞULANLAR

ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan arasındaki başbaşa görüşmenin formatından duyulan sıkıntının, Şensoy’un istifasını getirdiği yorumları yapılıyor.

Şensoy’un istifasına neden olduğu belirtilen Obama -Erdoğan arasındaki görüşme için, aylar öncesinde hazırlık yapıldığı, bütün detayların saptandığı belirtilirken, bu ziyarette nasıl bir sıkıntı yaşandığı henüz belirsiz.

Şensoy’un bu ziyaret için yaptığı hazırlıkların bir bölümünden, Başbakan Erdoğan ile Bakan Davutoğlu’nun rahatsızlık duyduğu yorumları yapılıyor.

AYRINTILI OLASI ‘SENARYO’

Başbakan Erdoğan ile ABd Başkanı Obama arasındaki görüşme planlanandan farklı gelişti. Nasıl görüşüleceği ince inde hesaplanmıştı. Gündemin yoğunluğu Obaman’nın Türkiye’ye ilgisi, görüşmeyi uzattı.

Beyaz Saray’da kaspamlı bir görüşme yapıldı. İşte bu aşamadyla ilgili yorumlara göre, Erdoğan ile Obama’nın birebir görüşmesi için iki ülke heyetleri dışarıya çıkartıldı.

Bu bekleyiş sırasında Davutoğlu, Obama-Erdoğan görüşmesinin formatında dışişleri bakanlarının da olması gerektiği söyleminde bulundu. Planlamanın öngördüğünden farklı olduğunu gören Davutoğlu, eleştirilerini dile getirdi ve bunun üzerine de Şensoy göreve devam etmeme konusundaki fikrini dile getirdi.

1226320cookie-checkWashington Büyükelçisi istifa etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.