Web’in babası artık şövalye

BBC’nin haberine göre, Buckhingam Sarayı’nda cuma günü düzenlenen bir saatlik törende Kraliçe Elizabeth, babası VI. George’un kılıcını kullanarak Berners-Lee’yi Sir ilan ederek, resmen şövalye yaptı.


Törende alçakgönüllüğünü elden bırakmayan Berners-Lee, sadece doğru zamanda doğru yerde bulunduğunu ifade ederek fotoğrafının çekilmesini istemedi. 48 yaşındaki bilim adamı bundan böyle Sir Tim olarak anılacak. Kraliçe Elizabeth, Berners-Lee’nin şövalyeliğini 2003 yılında duşurmuştu.


MİLENYUM ÖDÜLÜ’NÜ DE KAZANDI


1991 yılında İnternet’teki sayfa ve linkleri düzenleyen WWW sistemini yaratarak devrim yapan Sir Tim, bu yıl ilk defa verilen Milenyum Teknoloji Ödülü’nü de kazanmıştı. Finlandiyalı bir vakıf tarafından verilen 1 milyon dolar sayesinde Sir Tim ilk defa buluşundan doğrudan para kazandı.


Ödül ‘insanların yaşam kalitesini doğrudan geliştiren, insani değerlere dayanan ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı teşvik eden sıradışı buluşlara’ veriliyor. Ödül töreninde konuşan Sir Tim, İnternet’in hala bebeklik döneminde olduğunu belirterek yeni teknolojilerin İnternet’e çok daha fazla özellik ve imkan kazandıracağını söylemişti


WWW İNTERNETİ ŞEKİLLENDİRDİ


WWW’nin temeli Sim Tim’in İsviçre’deki CERN enstitüsünde görev yaparken geliştirdiği hypertext programına dayanıyor. İngiliz mucidin yazdığı kod bilim adamlarının daha sonra İnternet’e dönüşecek bilgisayar ağları üzerinde araştırma yapma ve bunları paylaşmalarını kolaylaştırıyordu. 1990’larda World Wide Web adını alan sistem kısa bir süre sonra internetin omurgası haline geldi. 


BULUŞUNU TİCARETE DÖKMEDİ


İcadını hiçbir zaman ticarileştirmeye çalışmayan ve dolayısıyla WWW’den para kazanmayan Berners-Lee bunun yerine kendini özgür ifade ve işbirliği kanalı olarak gördüğü İnternet’in kullanımını yaygınlaştırmaya adadı. İngiltere doğumlu Berners-Lee, halen ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’deki World Wide Web’in direktörlüğü görevini yürütüyor.


Berners Lee’nin 1990’ların başından itibaren World Wide Web olarak anılan sistemi hala İnternet’in temelini oluşturmaya devam ediyor.

720480cookie-checkWeb’in babası artık şövalye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.