Wikileaks bu kez İran’ın Irak’taki gücünü gösterdi

Belgelerde İranlı ajanların Iraklıları üst düzey Iraklı siyasetçilere düzenlenen suikastlar ve İngiliz ve ABD güçlerinin operasyonlarının engellenmesi için kullandığı ifade edildi. Ancak birçok raporda kaynakların kontrol edilmediği ya da güvenilirliğinin az olduğu belirtildi.

Gizli belgelerde İran’ın Irak’ta oynadığı rolle ilgili en temel kanıt ABD’nin 2003 yılındaki işgalinden bu yana gerçekleşen düşük seviyeli silah kaçakçılığı ve İran vatandaşlarının Irak’a yasadışı yollardan girmeye çalıştığı yönündeki raporlar oldu.

Savaş günlükleri, İngiliz istihbaratının elinde bulunan belgelerin tamamını kapsamıyor ancak belgelerde İranlıların gelişmiş patlayıcı aygıtlarla ilgisinin nadiren dile getirilmesi dikkat çekici.

En çok ses getirecek belgelerden biri 31 Ekim 2005 tarihli. Bu rapora göre İran Devrim Muhafızları “Basra’da İran destekli suikastları yönetiyor”. Raporda Devrim Muhafızları’nın birçok militana kimin, nasıl öldürülmesi gerektiği konusunda direktif verdiği ifade ediliyor. Raporda ayrıca suikastçıların Irak polisinin, özellikle de terörle mücadele birimlerinin içine sızmış milis üyeleri olduğu belirtiliyor.

Bu olaydan bir hafta sonra 7 Kasım 2005’te hazırlanan bir başka raporda Devrim Muhafızları’nın Amara şehrinde bulunan kişilere kaçak 12 kutu mühimmat, iki kutu da füze getirdiği belirtiliyor. Ancak rapora kaynaklık eden kişi bu mühimmatı kimin alacağını bilmediğini söylerken, bu sevkiyatı gördü mü yoksa duydu mu, bu nokta açıklığa kavuşturulmuyor.

Kesin kanıtlar içermeyen bir başka raporda, Irak’ın eski Başbakanı İyad Allavi’ye karşı bir suikast ihtimalinden bahsediliyor. Ancak bu tehdidin ciddiyeti ise bir patlayıcı uzmanının “Bu raporda bahsedilen saldırı ancak patlayıcıyı hazırlayan kişi ne yaptığını çok iyi biliyorsa ve kimyasal patlayıcıları çok iyi tanıyorsa gerçekleşebilir” yorumuyla zayıflıyor.

1264270cookie-checkWikileaks bu kez İran’ın Irak’taki gücünü gösterdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.