Wikileaks: Viyana Türkiye’nin AB üyeliğine engel oluyor

Wikileaks’in yayımlamış olduğu belgeler bütün dünyada yankı bulurken, Avusturya basını da paylarına düşen kısmını manşetlerine taşıdılar. Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Die Presse Wikileaks’den Avusturya’nın payına düşeni “Viyana Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini engel oluyor“ biçiminde manşetten okuyucusuna duyurdu.

Amerika’nın Viyana’da bulunan büyükelçiliğ tarafından Avusturya hakkında 1722 belgenin bulunduğunu duyuran Die Presse, bir tablo ile de en fazla hangi ülkeler hakkında belge bulunduğunu okuyucusuna sundu.

Gazetenin yapmış olduğu tabloda, Avusturya Küba ve Hırvatistan’ın arkasından hakkında en az belge bulunan ülkeler sınırlamasında üçüncü sırada yer aldı.

Die Presse Gazetesi 1722 belge içerisinde Avusturya hakkında neler bulunduğunu Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından da merak edildiği belirtilirken, Wikileaks belgelerinde Ankara ile Viyana arasındaki ilişkilerin “Avusturya’nın Türkiye hakkındaki etnik sorunlara dayanan önyargılardan dolayı” kötü olduğunu yazdı.

Gazetenin haberinde Amerikalı William Burns ile görüşme yaptığı belirtilen Türk diplomat Feridun Sinirlioğlu arasında bir konuşmaya atıfda bulunarak, Sinirlioğlu’nun Burns’a “Avusturya Fransa ve Kıbrıs Rum kesimi ile birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine politik nedenlerden dolayı engel olduğu ifadesine” yer verildi.

Bu iddia hakkında Die Presse Gazetesi tarafından düşüncesi sorulan Feridun Sinirlioğlu’nun sözü edilen iddiayı yalanladığını da yazıldı.

Başka bir belgede Amerikalı bir diplomatın açıklamasına dayanarak, AKP’li bir parti yetkilisinin Avusturya’nın 1683 yılındaki Viyana Kuşatmasına rövanş olarak Türkiye’nin AB üyeliğine engel olduğu belirtildi.

1515570cookie-checkWikileaks: Viyana Türkiye’nin AB üyeliğine engel oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.