Ya şimdi söyle, ya sus…

Aralarından lider görünümlü  olan, diğer dört kişiye dönerek tek tek sorar :
-Arkadaşlar, şimdi soruyorum. Bu konuda ne dersiniz ? Birinci adam :  
-Siz daha bilirsiniz. Nasıl isterseniz öyle yapalım, der.İkinci adam :
-Şey, yani…Acaba, doğru mu olur ? Bilmem ki, diye cevap vermeye çalışır.
Üçüncü şahıs ise, şöyle konuşur :
-Bence, işin böyle yapılması doğru olmaz.  En iyisi, hiç karıştırmayalım.
Sıra dördüncü şahsa gelmiştir . O, biraz daha uzun konuşmayı tercih eder :
-Efendim, şu an bulunduğumuz durumu doğru bir  perspektif içinde değerlendirmek, bunun ışığında eldeki bulguları gözden geçirip  daha sonra da mevcut alternatifleri okumak daha doğru olacak kanaatindeyim. Mamafih ….( konuşma bu şekilde sürüp gider…)
        
Lider görünüşlü kişi, bu cevaplar karşısında bir süre konuşmadan  onlara tek tek bakar. Sonra, konuşmaya karar vermiş gibi, birinci şahsa dönerek şunları söyler :
-Siz, hiç fikir beyan etmediniz . Her şeyi bize  bıraktınız. Çünkü, hiçbir riske ortak olmayı göze alamıyorsunuz. Alacağımız karar sonucunda başarısız olunursa, sözde siz bunun  sorumlularından biri olmayacaksınız. Böylece, rahat olacağınızı düşünüyorsunuz…
         
Sonra, hemen ikinci şahsa dönerek :
-Siz ise, sanki fikir beyan etmiş gibi  görünüp, aslında  birinci gibi, sorumluluktan kaçıyorsunuz. Aklınız sıra, başarısızlık durumunda birilerini suçlama hakkına sahip olabileceksiniz.


Ve hemen üçüncü şahsa döner. Ona cevabı biraz farklıdır :
 -Siz ise, tamamen olumsuz bir fikir beyan ettiniz. Fakat bunun gerekçelerini söylemiyorsunuz. Başarılı olunursa, ses çıkarmayacaksınız. Baştaki  düşüncenizde yanlış olduğunuzu unutturacaksınız. Ancak, başarısızlık durumunda, hemen ortaya çıkıp, “ ben demiştim “ havasına girmek istiyorsunuz…
         
Sıra, dördüncü şahsa gelmiştir :
-Ya siz? Siz de, uzun uzun konuştu görünüp, aslında hiçbir şey söylemediniz. Biraz edebiyat parçalama oldu sizinki…Böylece,  sonuç ne olursa olsun, söyleyecek ve güya sizi haklı çıkaracak  bir sözünüz olacaktır, der. Biraz durduktan sonra  geriye yaslanır. Bakışını, dördünün üzerinde gezdirerek sözlerini şöyle tamamlar :
-Hepiniz,  gerçekten bir fikir beyan etmekten kaçındınız. Başarısızlık durumunda haklı  çıkmanızı sağlayacak bir pay bıraktınız. Fikir üretmediniz. Ayrıca, söylemeye çalıştıklarınızla ilgili bir savunma yapmadınız. Ben, şöyle yapalım diyorum ve bunun gerekçelerini kendime göre anlatıyorum. Bunun sorumluluğunu da yükleniyorum. Varsa bir fikriniz, şimdi söyleyin. Şimdi söylemeyecekseniz, hiçbir zaman söylemeyin. Ebediyen susun.
e-posta : [email protected]

685270cookie-checkYa şimdi söyle, ya sus…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.