Yabancı emeklilere “denkleştirme” maaşı

Avusturya yüksek mahkemesinin geçtiğimiz haftalarda almış olduğu kararla AB ülkeleri vatandaşları “Avusturya’da ayrımcılığa uğratılamaz” denildi. Kararın konusunu emeklilik paralarına ödenen ek sosyal yardım oluşturmaktaydı. Avusturya emeklilik sisteminde asgari emeklilik rakamı olmadığından, çok düşük olan emekliliklere sosyal yardım fonu ile finanse edilen denkleştirme parası ödeniyor.

Bu ödemeyle denkleştirme bedeli altında bulunan emeklilikler tek başına yaşayan emeklinin almış olduğu aylık emeklilik parası 783,99 Avro’ya, aynı evde ikamet eden eşlerin emeklilik parası ise başka gelirlerinin olmaması halinde 1.175,45 Avro’ya yükseltiliyor.

Emeklilerin 24 yaşına kadar üniversite öğreniminde bulunan ve 18 yaşını doldurmamış çocukları için ise ayda 288,36 Avro ayrıca ödeniyor. Çocuk sayısına göre ise bu rakam kademeli olarak sosyal yardım fonu tarafından artılıyor.

Avusturya’da emekliliklere denkleştirme parası ödendiğini, bu rakamında oldukça yüksek olduğunu öğrenen Romanyalı düşük bedelli emekliler, geçen haftalarda verilmiş olan mahkeme kararından sonra, Avusturya’ya hücum ediyorlar. Avusturya’da bulduklara evlere ikametlerini yaptıran Romanyalılar, soluğu emekli sigortasının kapısında almaya başladı.

Avusturya’nın bulvar gazeteleri “Romanyalı emeklilerin emekliliklerini finanse ediyoruz” biçiminde rahatsızlıklarını manşetlerinde dile getirdiler. Eleştirilere karşın denkleştirme ödemelerinin hukuki temelinin olması yabancı emekliler için bir sorun yaratmadı.

1499400cookie-checkYabancı emeklilere “denkleştirme” maaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.