Yakılan Kuran’lar için protestolar sürüyor

Güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığı, olaylar sırasında polis ve göstericilerden yaralananlar olduğu bildirliyor.

Celalabad’ı başkent Kabikl’e bağlayan yolu kapatan yaklaşık bin gösterici ise Taliban yanlısı sloganlar attı.

Göstericiler, ‘Amerika bizi bu derece aşağılarsa biz de direnişe katılırız’ diyorlar.

Üst düzey Afgan yetkililer BBC’ye verdikleri bilgide, Amerikalı askerî yetkililerin tutuklu Taliban savaşçılarından dinî kitap ve yayınları topladıklarını belirttiler.

tıklayın Protesto eyleminin fotoğrafları için tıklayın

‘Kasıt olmadığına sizi temin ederim’

Afganistan’daki NATO birliklerinin Amerikalı komutanı General John R Allen, kendisine bağlı askerlerin Kuran ve diğer dinî yayınları yaktıkları yolundaki haberlerin ardından özür diledi.

General Allen, yayınladığı açıklamada, olayın tüm ayrıntılarıyla soruşturulacağını belirtti.

Allen, “Askerlerin bu davranışlarından haberdar olduğumuz anda harekete geçtik. Hemen müdahale ederek bu eylemleri durdurduk” dedi.

General Allen, yapılacak soruşturmada, Bagram’daki askerlerin aralarında Kuranlar’ın da olduğu bazı İslamî yayınları yaktıkları iddialarının inceleneceğini söyledi ve ellerindeki tüm yayınlarla ilgili işlemlerin dinî yetkililer tarafından gereken özen gösterilerek yapılacağını belirtti.

General Allen, “Olayı tüm ayrıntılarıyla derinlemesine inceliyoruz ve bunun bir daha olmaması için gereken tüm önlemleri alıyoruz. Bu olayda hiçbir şekilde kasıt olmadığına sizi temin ederim” dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı, Afgan hükümeti ve onurlu Afgan halkından özür dilediğini belirten NATO komutanı, “Yaşananlardan dolayı en içten üzüntülerimi bildirerek özür dilerim” dedi.

Geçen yıl Nisan ayında Afganistan’da günlerce süren ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Kuran yakılmasını protesto eden gösterilerde en az bir kişi ölmüş 18 kişi de yaralanmıştı. (BBC)

1332820cookie-checkYakılan Kuran’lar için protestolar sürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.