Yanlış sınırdışı edilen kadın aranıyor

Filipinlerden Avustralya’ya geldikten ve vatandaş olduktan sonra iki çocuk doğuran ve Queensland’da 18 yıl yaşayan Vivian Alvarez’in 2001 yılında yasa dışı olarak Avustralya’da yaşadığı sanılarak Filipinler’e sınır dışı edildiği anlaşıldı. Akıl sağlığı yerinde olmadığı sanılan Alvarez’i bulma çalışmalarının Filipinlerde sürdüğü bildirildi. Filipin Polisi, kadını bulmak için Avustralya’dan daha çok bilgi istedi.

Filipin Interpol Müdürü Ricardo Diaz, Avustralya Federal Polisi’nin Alvarez’in bulunması için 3 hafta önce resmi başvuru yaptığını doğrularken, kadın hakkında Filipin Polisi’ne fazla bilgi verilmediğinden şikayet etti. Avustralya Polisi’nin Filipin Polisi’ne verdiği Alvarez’in bulunabileceği muhtemel birkaç adresten sonuç alınamadı. Diaz, “adından başka bir bilgiye sahip değiliz” dedi.

Vivian Alvarez’in geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle 2001 yılında Brisbane Havaalanından sınır dışı edilirken tekerlekli sandalye ile uçağa bindirildiği belirlendi. Queensland Başbakanı Peter Beattie, Alvarez’in 9 yaşındaki oğlunun Brisbane’da bakıcı aileler yanında kaldığını söyledi. Beattie, Alvarez’in sınır dışı edildiğinin bilinmediğini, adının kayıplar listesinde yer aldığını açıkladı. Alvarez’in NSW’de bir hastaneye tedavi amacıyla yattığı, buradan da Queensland’a götürülerek sınır dışı edildiği anlaşıldı.

Göç İşleri Bakanlığı Sözcüsü, bu aşamada bakanlığın Vivian Alvarez olayına ilişkin bir açıklama yapamayacağını söyledi. Sözcü, konunun, akıl hastası Cornelia Rau’nun yanlışlıkla gözetimevine kapatılmasını inceleyen komisyon tarafından ele alındığını kaydetti.

Dışişleri Gölge Bakanı Kevin Rudd, gerek Rau, gerek Alvarez olayının Royal Commisson tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi. Rudd, “Bu olaya ilişkin bütün ayrıntılar ortaya çıkmalı. Konu, yetkisiz soruşturma komisyonlarının çözebileceği bir konu değil. Rau ve Alvarez olayı, bağımsız ve tam yetkili Royal Commission tarafından ele alınmalı. Konu, üzeri kapatılabilecek bir konu değil” diye konuştu.

İnsan Hakları Grubu A Just Australia, Vivian Alvarez davasının göç ve göçmen yasaları ve sisteminin baştan sona gözden geçirilmesi işhtiyacını gözler önüne serdiğini ileri sürdü. Grup Koordinatörü Kate Gauthier, “Masum ve savunmasız Avustralyalıları gözetimevlerine kapatılıp sınır dışı edenler, karmaşık mülteci davaları ile nasıl başa çıkacak?” diye sordu.

 

 


 

1105980cookie-checkYanlış sınırdışı edilen kadın aranıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.