Yanıtsız soru düellosu

Türkiye ile Danimarka arasında soru düellosu

-Türkiye: RojTV” yi neden kapatmıyorsunuz?
– Danimarka Başbakanı: Muhatabı olmadığım mektubu  bana neden gönderdiniz?
– Sol parti Milletvekili: Türkiye’den getirilip , Danimarka üzerinden CİA’ya teslim edilen teröristler  konusuna açıklık getirilsin?


***

Türkiye İle İskandinav ülkesi Danimarka arasında son zamanlarda ilginç bir diplomatik soru polemiği  yaşanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’nin AB dönem Başkanlığı sırasında Danimarka’ya bazı dosyalar vererek Danimarka’dan yayın yapan PKK yanlısı ROJ TV’nin kapatılmasını istedi. Ancak, bu girişimden hiçbir sonuç alınamadı.

İsveç’de resmi ziyarette bulunan Adalet Bakanı Cemil Çiçek,” Çocuk Kaçırma Suçları” konulu toplantıya katılmak üzere geldiği İsveç’in Başkenti Stockholm’de yaptığı açıklamada, yanıtsız kalan bu soruyu yineleyerek Danimarka’yı, “Bilmiyorum, görmedim, duymadım” şeklindeki “üç maymun” oyununu oynamakla suçladı. Çiçek, Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan ve  ROJ TV’nin “terör propagandası yaptığına” ilişkin belgelerin Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmesine karşın hiçbir işlem yapılmadığını öne sürdü.

Almanya ve Fransa’nın bu kanalı radikal örgütlere destek verdiği için kapattığını da hatırlatan Çiçek, ”Siz etnik teröre destek veren bu televizyonu kapatmıyorsunuz. İki senedir bizi oyalıyorsunuz, Bu Avrupa Birliği müktesebatına da aykırı. Ayrıca ben de bu terör örgütünün yönetim kurulunda olan birinin, o televizyonda yaptığı konuşmanın görüntülü olarak resmini verdim. Alt yazıda da o terör örgütünün yönetim kurulu üyesi olduğu yazıyor. Çok açıktır. Kimse 3 maymunu oynamasın” dedi.

Düşünce özgürlüğüyle ilgili bir soru üzerine, AK Parti hükümetinin uygulamaya koyduğu yasaların, Avrupa müktesebatına uygun yasalar olduğunu vurgulayan Çiçek, eleştiri hududu içinde kalan hiçbir düşünce açıklamasının suç sayılmadığını söyledi.

Çiçek, ”Bu hududun çapını kim tayin edecek? Yargıtay, mahkemeler… Açılan bazı davalar var. Açılmamasını temenni ederiz. Ama Avrupa Birliği müktesebatı açısından yargı bağımsızdır” diye konuştu. 

“YANLIŞ ADRESE GİDEN MEKTUP”

Danimarka Başbakanı Anders Rasmussen  ise 11-15 Kasım tarihleri arasında Kopenhag’da düzenlenecek NATO toplantısına katılacak Başbakan RecepTayyip Erdoğan’a aralarında Türkiye’nin bulunduğu 11 İslam ülkesinin kendisine  gönderdiği mektup konusunu soracağını söyledi.

Danimarka’da yayımlanan Jyllands Post  Gazetesi’nin, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’i hicveden bir karikatüre  sayfalarında yer vermesi üzerine, aralarında Türkiye’nin bulunduğu  11 İslam ülkesi, Danimarka Başbakanı Rasmussen’e bir mektup göndererek olayı protesto etmişlerdi. Ancak, Rasmussen, muhatabın kendisi olmadığı gerekçesiyle bu mektubu geri çevirmişti. Danimarka Başbakanı Rasmussen, konuya ilişkin açıklamasında şöyle dedi:

“Avrupa’nın bir parçası olma iddiasındaki Türkiye’nin, Danimarka’daki fikir ve basın özgürlüğünün engellenmesini isteyen böyle bir mektubu göndermesini bizzat Başbakan Erdoğan’a soracağım.”

“GÜVENLİK GÜÇLERİ TAŞERON MU?”

Öte yandan, Danimarka Sol Parti Milletvekili Frank Aaen,Dışişleri Bakanı Per Stig Möller tarafından yanıtlanmak üzere verdiği Türkiye, Danimarka, İzlanda üzerinden gerçekleştirilen CİA bağlantılı esrarengiz uçuş konusundaki soru önergesi de hala yanıt bekliyor.

Danimarka ve İsveç yayın organlarında birkaç gün önce yer alan bir haberde, Türk güvenlik birimlerinin CİA hesabına yakaladıkları bazı kişileri sorgulamadan  Danimarka ve İzlanda üzerinden ABD’ye gönderdikleri öne sürülmüştü. Sol Parti Milletvekili  Aaen de Danimarka Dışışleri Bakanı ’ndan konuya açıklık getirmesini istemişti.

1117630cookie-checkYanıtsız soru düellosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.