Yemek Okulu: Cookery School

Rosalind Rathouse İngiltere’nin en iyi yemek okulları arasında sayılan Cookery School’un sahibi ve öğretmeni. Güney Afrikalı emekli bir öğretmen olan Rathouse’un yemekteki eğitim serüveni eğitimine 1 yıl ara vermiş bir gence verdiği yemek kursu ile başlamış. 2003’te ise küçük bir büroda kurduğu Cookery School, Londra’nın göbeğinde Regent Street’te günde ortalama 30 öğrenciye hizmet veriyor.

Rathouse Açık Gazete Editörü Faruk Eskioğlu’nun sorularını şöyle yanıtladı:

– Yemek yapmayı öğretmenin sırrı nedir?
– Yemek yapmak sabır ister. Yanlış yapılarak öğrenilir. Yemek yaparken en iyi sebze ve etleri yine en sağlıklı malzemeleri kullanmak gerekir. İşin sırrı burada. Biz uzun süredir plastiği kullanmıyoruz. Biz yalnız yemek yapmayı değil sağlıklı yemek yapmayı öğretiyoruz. Yapılan yemek çok lezzetli olmalı. Biz restoranda değil evde yapılacak yemekleri öğretiyoruz. Basit ve karmaşık olmayan bir mönümüz var.

– Öğrencileriniz kimler?
– Karışık. Genellikle genç profesyoneller. 20’li 30’lu yaş grubundan. Okul öğrencilerinden yemek yapmayı çok istediği halde bir türlü öğrenmek için vakit bulamamış yaşlılara kadar uzanıyor.

– Sizi nasıl buluyorlar?
– Sırasıyla İnternet, tavsiye ve bizim verdiğimiz reklamlardan diyebilirim.

– Neler öğretiyorsunuz?
– Başlıca modern Avrupa yemekleri. Bazen yeterli öğrenci olduğunda Japon, Tai ve Ortadoğu yemekleri de öğretiyoruz.

– İngiltere’deki yemek kültürü konusunda neler söyleyeceksiniz?
– 1960’lı yıllarla kıyaslandığında restoranlar çok muhteşem. Yemek yeme kültürü çok gelişti. Yiyecekler, yemek yapma yöntemleri çok gelişti. Farklı kültürler de birbirlerinden çok şey öğrendiler. İngiliz mutfağı da zenginleşti. Süpermarketlerdeki ürünler çok zenginleşti ve her mevsim bulunabilir hale geldi. Bu da mutfağa yansıdı haliyle.

– Öğretme yönteminiz nedir?
– Genellikle 20-30 arasındaki öğrencileri 3 gruba ayırıyoruz. Şu gördüğünüz 4 kişinin çalışabileceği yüksek masalarda birinci grup “starter”, ikinci ana yemeği ve üçüncü grup da tatlılar yapmaya başlıyor. Öğrencilerin hazırladıklarını mutfakta pişirdikten sonra alçak yemek masasına geçiliyor ve biz servis yapıyoruz.

– Bu kurs ne kadar sürüyor ve ücreti ne kadar?
– Kurs 3.5 saat sürüyor. Bütün yiyecekler ve eğitim dahil 130 sterlin ödüyorlar.

– Şarap testi kursu da veriyor musunuz?
– Evet talep olursa…

– Çocuklar için de kurslar var mı?
– Mutfakta hep birlikte çalışıldığı için ve bıçak gibi sivri araç gereçler olduğu için çocuklara kurs vermekten kaçınıyoruz. Aileler çocuklarını kursa bırakıp gittiklerinde bazı çocukların ilgisi dağılıyor. Tabii aileriyle birlikte kursa katılınması durumunda daha çok verim elde ediliyor.

– Kurslar hep böyle 3.5 saatlik mi?
– Şimdilik böyle… İleride 6 haftalık kurslar planlıyoruz.

– Türk yemekleri öğretiyor musunuz?
– Talep olmadı ama bazı meze ve patlıcanlı yemekleri biliyoruz. Türk restoranlarına gidiyorum ama.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN: www.cookeryschool.co.uk

829020cookie-checkYemek Okulu: Cookery School

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.