‘Yeni anayasa herkesi kucaklamalı’

Van ve Diyarbakır Baro Başkanlıklarının, “Heınrıch Böll Stıftuntg Derneği” Türkiye Temsilciliği’nin Katkılarıyla Düzenledikleri “Yeni Bir Anayasa’da İnsan Haklarına Yeni Bir Bakış” Konulu Panelde, 1982 ve Yeni Hazırlanan Sivil Anayasası Tartışıldı.


Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Salonu’nda düzenlenen ve Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun yönettiği panele, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Osman Doğru, Doç. Dr. Sevtap Veznedaroğlu ve Dr. Yücel Sayman panelist olarak katıldı. Van Bölge Baro Başkanı Ayhan Çabuk’un yaptığı kısa konuşmanın ardından panele geçildi. Panelle ilgili bilgi veren Tanrıkulu, Mardin Batman ve Diyarbakır illerin ardından panelin 5’incisi Van’da düzenlediklerini kaydetti. 


Eski İstanbul Baro Başkanı Dr. Yücel Sayman, yeni hazırlanan anayasanın insan odaklı bir yasa olması gerektiği kaydetti. 1982 Anayasası’nın aksine insan hak ve özgürlüklerine daha önem verilmesi gerektiğini belirten Sayman, “Sık sık gündeme gelen ‘farklıklarımızı’ birbirimizi yok etmek için değil, güçlenmek için kullanmalıyız. Alt ve üst kimlik tartışmasına girmeden herkesi kucaklayan bir anayasa hazırlanmalıdır” dedi.


Hazırlanan sivil Anayasa’nın ilk 3 maddesinin insanı tanımlamadığını da dile getiren Sayman, “Bireyi esas alan bir anayasa hazırlanmalı, yani yeni anayasa insan odaklı olmalıdır” şeklinde konuştu.


Doç. Dr. Sevtap Yokuş ise, yanlış olduğunu iddia ettiği 1982 Anayasası’nın bazı maddelerini örnek göstererek, bu maddelerinin benzerlerine hazırlanan sivil Anayasa’da yer verilmemesi gerektiğini kaydetti.


Prof. Dr. Doğru ve Prof. Dr. Sancar da, yeni anayasada yer alması gereken hukuksal toplumsal ve siyasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.


Konuşmaların ardından panelistlerin katılımcıların sorularını cevaplandırmasıyla panel sona erdi.


MAZLUM-DER: DARBE ANAYASASINDAN KURTULMALIYIZ.


Öte yandan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Van Şubesi tarafından, ‘Başörtüsüne Özgürlük’ adlı mutad basın açıklamasının 56.’ncısı yapıldı.
 
Sanat Sokağı’nda, Gökkuşağı, Umut-Der, İnsan-Der ve Mazlum-Der’in katılımıyla ortak düzenlenen basın açıklamasını, Mazlum-Der Başkanı Abdulbasit Bildirici okudu. Sivil anayasa girişimlerini desteklediklerini ifade eden Bildirici, ülkenin 1982 yılında kurucu meclis adı altında birkaç kişi tarafından hazırlanmış olan darbe anayasasından kurtarılması gerektiğini belirtti.


Toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılarak olgunlaşmış ve referandum sunulmuş bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bildirici, “Sivil anayasa yapılması girişimleri bu ülkenin artık kangren olmuş sorunlarını çözmek için gerçekten ciddi bir fırsatı ülkenin önüne koymaktadır. Buradan herkese ve özellikle hükümete sesleniyoruz. Bu fırsat gerektiği gibi değerlendirilmelidir. Bu ülkenin en önemli problemlerini çözmek için gereken irade gösterilmeli ve gerekçi çözümlene ulaşılmalıdır” dedi.


Basın açıklaması esnasında zaman zaman slogan atan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

1048520cookie-check‘Yeni anayasa herkesi kucaklamalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.