‘Yeni anayasa uzlaşma ile hazırlanmalı’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini ve temel değerlerini inkar etmeyen, laiklik ilkesini sulandırmayan, ülkemizin tam bağımsızlığından ve bölünmez bütünlüğünden, tüm yaşam alanlarının demokratikleşmesinden yana bir anayasanını toplumsal uzlaşma ve anlayış içinde hazırlanması temel dileğimizdir” dedi. 


Özok, Adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra yeni bir anayasa yapılması için düğmeye basıldığını belirterek, Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığında oluşturulan bir kurulun yeni anayasa taslağını büyük bir gizlilik içinde hazırlayarak siyasi iktidarın görüş, düşünce ve değerlendirmeleri için AK Partili hukukçulardan oluşan bir komisyona ilettiğini kaydetti. 


”Bu sürecin katılımcı, saydam ve gün ışığında yönetim anlayışıyla asla örtüşmeyen bir biçimde son derece gizli ve saklı bir şekilde sürdürüldüğünü” iddia eden Özok, yakında kamuoyuna açıklanacağını umdukları taslağa önemli katkıları olacağına inandıklarını söyledi. 


İktidar partisinin hazırlamış olduğu anayasa önerisine karşı görüş ve düşüncelerini belirlemek için bilim adamlarından yeni bir kurul oluşturduklarını ifade eden Özok, çalışmalar tamamlandıktan sonra yeni anayasayla ilgili görüş ve düşüncelerini kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Bu taslak çerçevesinde kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üniversitelerle paylaşacakları bir birliktelik yaratacaklarını dile getiren Özok, ”Öncelikle bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini, temel değerlerini inkar etmeyen, zayıflatmayan, ancak çağdaş değerlere uluslararası medeniyetlerin oluşturduğu hukuka, uluslararası gelişme ve değişimlere uygun aydınlanma çağının ürünü ve Türkiye cumhuriyetinin temelini teşkil eden laiklik ilkesini sulandırmayan, ülkemizin tam bağımsızlığından ve bölünmez bütünlüğünden, tüm yaşam alanlarının demokratikleşmesinden, emekçilerin çıkarlarından, tüm yurttaşlarımızın temel insan haklarına eksiksiz olarak sahip olmasından, laik, sosyal hukuk devleti ilkesinin ödünsüz olarak yaşama geçirilmesinden yana bir anayasanını toplumsal uzlaşma ve anlayış içinde hazırlanması temel dileğimizdir”dedi.

1047850cookie-check‘Yeni anayasa uzlaşma ile hazırlanmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.