Yeni bir savaş kapıda mı?

Gazetenin değerlendirmesi özetle şöyle:

”Çoğu İsrailli, Hizbullah ile yeni bir savaşın kaçınılmaz olduğuna inanıyor. Lübnan tarafından yeni bir saldırının an meselesi olduğunu düşünenler de var.’

Uzmanların kaygısı, Gazze’de, yani İsrail’in güneyinde Hizbullah’ı model alan bir gerilla ordusu oluşturma yolundaki Hamas’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından, yeni bir savaşın çok daha karmaşık olacağı yönünde.

İsrail hükümeti, Golan Tepeleri’ndeki askeri eğitimlerin Suriye ile bir savaşı tetiklemesinden korkuyor. Ancak İsrail’in komuta kademesinde savaşın çok yakında olacağını düşünen çok az kişi var.”

 


örgütünün bu yılki zirvesinin geçmiştekilerden daha fazla ilgi çekeceğine dikkat çekiyor.

Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üyesi olduğu örgütün bu yılki gündeminde Rusya’nın taleplerinin öne çıkması bekleniyor Financial Times’a göre.

Rusya’nın; Washington’un canını sıkacak bir adım atarak, örgüte, İran’ın da alınması için bastırması bekleniyor. İran halihazırda gözlemci statüsünde.

Ancak Çin’in böyle bir girişimi engelleyeceği görüşü yaygın. Şangay İşbirliği Örgütü’nün 6 bin 500 askerin katılımıyla düzenlenecek bir de askeri tatbikatı gündemde. Rusya, geçmişte büyük ölçüde törensel bir nitelik taşıyan Şangay İşbirliği Örgütü’ne, askeri bir boyut da eklemek arayışında, kimi gözlemcilere göre.

Yeni bir savaş kapıda mı?

Times iç sayfalarındaki haberinde ”İsrail’le Hizbullah arasında geçen yıl yaşanan savaşın birinci yıldönümünde, bölgede yeni bir savaşın çıkabileceği yönünde tahminler giderek güçleniyor” diyor ve şöyle devam ediyor.

”Çoğu İsrailli, Hizbullah ile yeni bir savaşın kaçınılmaz olduğuna inanıyor. Lübnan tarafından yeni bir saldırının an meselesi olduğunu düşünenler de var.”

”Uzmanların kaygısı, Gazze’de, yani İsrail’in güneyinde Hizbullah’ı model alan bir gerilla ordusu oluşturma yolundaki Hamas’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından, yeni bir savaşın çok daha karmaşık olacağı yönünde.”

”İsrail hükümeti, Golan Tepeleri’ndeki askeri eğitimlerin Suriye ile bir savaşı tetiklemesinden korkuyor. Ancak İsrail’in komuta kademesinde savaşın çok yakında olacağını düşünen çok az kişi var.”

 


1155910cookie-checkYeni bir savaş kapıda mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.