Yeryüzü cenneti şelalede çöp rezaleti bitmiyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’ni en güzel şelalelerinden biri olan Gündoğmuş-Uçansu’da “insan olan bunu yapar mı” dedirten görüntüler…
Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Kayabükü köyünde bulunan 1. derece doğal sit alanı statüsündeki dünyaca ünlü Uçansu Şelalesindeki çöp felaketi ziyaretçilerin tepkisini çekiyor. Bölgeyi ziyaret eden gezgin-fotoğrafçı Ali Doğan, Türkiye’nin en güzel doğal miraslarından biri olan Uçansu Şelalesi’nin çevresinde çöp bırakanlara ve alanın temizliğinin yapılmamasına tepki gösterdi. Şelale çevresindeki çöpleri toplayarak temizlik yapan Doğan, yetkililere seslenerek, “Ne olur bir görevlinizi en az haftada bir gün görevlendirin etrafı temizlesinler” çağrısında bulundu.
Bölgeyi ziyaret eden gezgin-fotoğrafçı Ali Doğan

TÜRKİYE’NİN DOĞAL CENNETLERİNİN DEĞİŞMEYEN KADERİ

Türkiye’nin benzersiz doğal alanları hep aynı kaderi yaşıyor. Önce ihmal edilerek kaderine terk edilen korunan alan vasıflı doğal güzellikler, bir süre sonra adeta çöplüğe dönüyor. Denetimsizlik ve ilgisizliğin ardından ise “burası zaten mezbeleliğe döndü, proje yapalım” denilerek bu alanlar ya özel şirketlere ya da belediyelere kiralanıyor. Hemen arkasından ise geçmişte yine yetkililerin sorumsuz davranışı ve görevlerini ihmal etmeleri nedeniyle çöplüğe dönen doğal alanlarda kamuoyuna ölüm gösterilerek sıtmaya razı edilen bir yapılaşma başlıyor.

Fotoğraflar: Ali Doğan

ÖNCE DENETİMSİZLİK VE İHMAL, ARDINDAN YAPILAŞMA GELİYOR

Geçtiğimiz yıllarda Salda Gölü’nün doğal sit, tabiat parkı ve sulak alan gibi koruma statülerine rağmen denetimsizlik ve ihmal yüzünden adeta çevresinin çöplüğe dönüşmesine seyirci kalınması ve hemen ardından millet bahçesi yaparak ‘daha iyi korunacağı’nın iddia edilmesi bu durumun çarpıcı örneklerinden biri.

GEÇTİĞİMİZ YIL BELEDİYE ŞELAYEDE TAHRİBAT YAPMIŞTI

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Kayabükü köyünde bulunan 1. Derece doğal sit alanı statüsündeki Uçansu (Çündüre) Şelalesi de benzer bir kaderi paylaşıyor. Alara Çayı’nın su kaynaklarından biri olan şelale, Gündoğmuş Belediyesi tarafından kiralanmış ve geçtiğimiz yıl alanda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun bilgisi olmadan inşaat çalışması başlatılmıştı. Yol genişletme, seyir terası ve piknik alanı, kamelyalar gibi ünitelerin inşa edilmek istendiği şelalede proje onayı olmadan çalışma başlatan belediye alanda doğal dokuya zarar vermişti: (https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2019/07/25/beton-dokulmedik-cennet-kalmasin/)

ZİYARETÇİLERDEN UÇANSU’DAKİ ÇÖP REZALETİNE TEPKİ GELDİ

Uçansu Şelalesi’yle ilgili yaşanan süreç de benzer bir anlayışın ürünü. Önce kaderine terk et, ardından da betona, projeye razı et. Korona virüs salgını sürecince evlere hapsolan doğaseverler, şehirlerarası seyahat yasağının kalkmasıyla birlikte kendini doğal güzelliklerin olduğu alanlara attı. Uçansu Şelalesi de bu ziyaretlerden payına düşeni alıyor. Ancak Türkiye’nin en görkemli şelalelerinin başında gelen Uçansu’daki çevre kirliliği rezalet boyutuna ulaşmış durumda. Gezgin-fotoğrafçı Ali Doğan, Uçansu Şelalesi’nin çevresindeki çöp rezaletine isyan ederek yetkililere alanın en az haftada bir gün temizletilmesi çağrısında bulundu. Şelalenin doğal güzelliğini gölgeleyen çevre kirliliği rezaletine tepki gösteren Doğan, ziyaretçilerin bıraktığı çöpleri toplayarak mıntıka temizliği yaptı. Gündoğmuş Belediye Başkanı ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne çağrıda bulunan Doğan, “Ne olur bir görevlinizi haftada en az bir gün görevlendirin etrafı temizlesinler” dedi.

 

2422250cookie-checkYeryüzü cenneti şelalede çöp rezaleti bitmiyor!
Önceki haberİBB Bilimsel Danışma Kurulu, farklı mesai saati ve ayrı şerit uygulaması önerdi
Sonraki haberDünya ırkçılığa karşı sokaklarda
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.