İyi ki doğdun mevlana…

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”Bugün Afganistan’ın sınırları içinde kalan Belh şehrinde doğarak, çocukluk yıllarından itibaren Ön Asya coğrafyasını tanıyan ve bu ülkede yaşayan Celaladdin Rumi, Anadolu’muzun ulu doruklarından birisidir” dedi.


Bu müstesna insanın adına UNESCO’nun ”Mevlana Yılı” ilan etmesi dolayısıyla etkinlikler yapıldığını ifade eden Günay, ”Bir insan için, bir fani için doğumundan 800 yıl sonra dünyanın her tarafında çoğalan bir coşkuyla dostluk, sevgi ve saygıyla anılmak ne büyük bir bahtiyarlıktır. Bu göz kamaştıran bilgi hanesinin merkezinde, sevgiye adanmış bir ömür, bilgi, öğrenme ve öğretme ceddi ve insanlığın en muhtaç olduğu duygu hoşgörü yatıyor. Bu başarını temelinde aşk yatıyor. Bugün Afganistan’ın sınırları içinde kalan Belh şehrinde doğarak, çocukluk yıllarından itibaren Ön Asya coğrafyasını tanıyan ve bu ülkede yaşayan Celaladdin Rumi, Anadolu’muzun ulu doruklarından birisidir. Bugün bu topraklarda ne varsa, hangi inançtan, hangi soydan, hangi boydan olursa olsun hepsinin atalarımız, ecdadımız, insanlığın bize yadigarlarıdır.  Onların değerini bilmeliyiz. Sadece bu topraklara karşı değil, insanlığa ve dünyaya karşı da borcumuzdur” dedi.


Törende, Kenan Işık ve bir grup çocuk, tiyatro oyunu şeklinde Mevlana’nın hayatından kesitleri diyaloglar halinde sundu. Kenan Işık, Mevlana’dan hikayeler de anlattı.


Orhan Şallıel yönetimindeki senfoni orkestrasının, Mevlana Yılı için bestelenen eserlerini sunduğu törende, MFÖ grubu ve Ahmet Özhan birer konser verdi.


Programa, 12 yabancı ülkenin Ankara büyükelçileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de töreni izleyenler arasında yer aldı.

1048750cookie-checkİyi ki doğdun mevlana…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.