Yunanistan ‘bıçak sırtında’

Gazete, ulusal birlik hükümetinin siyasi liderlerinin, IMF ve AB’nin talep ettiği yeni kemer sıkma önlemlerinde anlaşamadığını bildiriyor.

Teknokrat Başbakan Lukas Papadimos, AB ve IMF’nin 130 milyar euro’luk ikinci yardım dilimi karşılığında Yunanistan’dan yerine getirmesi istenen ekonomik reformlar konusunda koalisyondaki üç partinin liderlerinin desteğini sağlamaya çalışıyor.

Haftasonu pazarlıklarda bir sonuca varılamadığı için liderlerin bugün görüşmelere yeniden başlayacağı açıklandı.

Atina hükümetinin mart ortasındaki borç ödemelerini yerine getirebilmesi için yardım dilimini bu tarihten önce garanti etmesi gerekiyor.

Euro bölgesi maliye bakanları pazartesi günü bir araya gelerek Yunanistan’a sunulan ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmayı umuyordu.

Fakat Yunan siyasetçiler anlaşamadığı için, bu toplantı da şimdi iptal edilmiş bulunuyor.

Atina hükümetinin 20 Mart tarihinde özel kreditörlere yaklaşık 14.4 milyar euro geri borç ödemesi yapması lazım.

Guardian gazetesi, konuyla ilgili haberinde, Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos’un borç veren yabancı kurumlarla sürdürdüğü görüşmeleri ”bıçak sırtında” diye nitelediğini öne çıkarıyor.

Yunanistan’dan asgari ücreti indirmesi, tatil ikramiyelerini kesmesi, emeklilik ödemelerini azaltması ve 150 bin kamu çalışanını işten çıkarması isteniyor.

Guardian, ek kemer sıkma önlemlerinin geçirilmesi durumunda, Yunanistan’daki siyasi liderlerin, sendikaların ve işveren kurumlarının ”toplumsal patlama” uyarısında bulunduklarını belirtiyor.

1330420cookie-checkYunanistan ‘bıçak sırtında’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.