Yunanistan’da yeni grev çağrısı

Sendikalar, kamu harcamalarında kesintiyi ve vergilerin artırılmasını kararlaştıran Papandreu hükümetini ”barbarca ve halka karşı” bir tavır almakla suçluyor.

Dev borç yükü altında kalan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Görüşme ertesinde yapılan ortak basın toplantısında Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan’ın içine girdiği ciddi borç problemlerinden dolayı herhangi bir mali yardım talebinde bulunmadığını söyledi.

Merkel, Yunanistan’ın borç krizinden faydalanmaya çalışan piyasalarda spekülasyon yapıldığını ve buna son verilmesini istediğini açıkladı.

Yunanistan’a olası bir yardım konusu Alman kamuoyunda hararetli bir tartışma başlatmıştı.

Atina hükümetine Almanya önderliğinde AB yardımlarının aktarılması olasılığı hiç popüler bir görüş değil.

Berlin’deki BBC muhabiri, ”Yıllarca borç yükünü saklamak için bütçe rakamlarını yanlış bildirmiş olan Yunanistan’a şimdi Avrupa Birliği’nin Almanya öncülüğünde kucak açması fikrine Almanya’da büyük çoğunluk karşı çıkıyor” diyor.

Merkel-Papandreu buluşmasından önce Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle, ”Yunanistan’a mali yardım için tek bir sent bile vermeye niyetli olmadıklarını” açıklamıştı.

Papandreu çarşamba günü kemer sıkma politikalarına yenilerinin eklendiği açıklayarak en başta kamu sektörü çalışanlarının öfkesini üzerine çekti.

Euro’nun istikrarı
Fakat gözlemciler, Yunanistan’ın bu sayede dış yardıma muhtaç olma riskini azalttığını söylüyor.

Cuma günü Yunanistan parlamentosu önünde taş fırlatan göstericiler ile polis arasında çatışma yaşanırken, perşembe günü ülke çapında 60 dolayında kamu binası protestocular tarafından işgal edildi.

Almanya’da yakın zaman içinde yapılan bir ankete göre Almanlar yüzde 71 oranında ”Yunanistan’ın içine girdiği krizden kendi imkanlarıyla kurtulması gerektiğini” düşünüyor.

Fakat euro bölgesi ülkesi olan Yunanistan’daki kriz, Almanya dahil euro kullanan diğer ülkeleri de ilgilendiriyor.

Başbakan Angela Merkel, dolaşıma girdiği günden bu yana euro’nun hiç bu kadar zor bir dönemden geçmediği uyarısında bulundu.

Ekonomi gözlemcileri, şayet euro para biriminin istikrarı ve piyasalarda güvenilirliği ciddi tehlike altında görünürse, Angela Merkel’in Yunanistan’a yardım için devreye girmekten başka bir çaresi olmayacağını belirtiyorlar. (BBC)

FOTOĞRAF: Protestocu gruplar arasında Yunanlı emekliler de var

1236040cookie-checkYunanistan’da yeni grev çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.