“Yurtdışındaki vatandaşlar da turist sayılmalı”

Skal international’ın aylık yemekli toplantısına konuşmacı olarak katılan Levent Demirel, yurt dışında yaşayan ve Türkiye’ye ziyarete gelenlerinde turist sayılması gerektiğine işaret ederek, ”İspanya, İtalya’da yurt dışından ülkelerine gelen kendi vatandaşlarını turist olarak kaydediyor. bizim yurt dışında yaşayıp ülkemize gelen vatandaşlarımızın sayısı 5 milyondur. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın da turist sayılması gerekir. O zaman Türkiye’nin gerçek turist sayısı 36.7 milyondur. Türkiye turist sayısı ile İtalya’nın ensesine yapıştı” dedi.

Türkiye’de konaklayan yabancıların ortalama harcamasının 988 dolar olduğunu anlatan Demirel, dünya ortalamasının 1000 dolar üzerinde olduğunu, Türkiye’deki harcamaların çok da düşük olmadığını belirtti.

Rusya’nın çok önemli bir pazar olduğunun altını çizen Demirel, Rusya’dan yurt dışına giden turist sayısının 15 milyon olduğunu, Rusya’da daha çok potansiyel bulunduğunu kaydetti. Demirel, ”İskandinav ülkeleri,Azarbaycan ve Kazakistan’ın çok hızlı büyüyor. Buralara daha fazla önem vermeliyiz. İran pazarı güç kazanıyor. İrandan gelen turist sayısınında artacağını umut ediyoruz. İsrail’den de birkıpırdanma var. Önümüzdeki yıl daha da iyi olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

2014 yılında dünyanın biraz daha krizden çıkmasının beklendiğini ifade eden Demirel, şunları söyledi:
”Bu durum turizme yansıyacak. Dünyada tatile çıkanlar artacak. Ancak günümüzde kriz nedeniyle tatilden vazgeçmeyenler ucuz destinasyonlara yöneliyorlar. Turizm bakanlığı olarak sektör temsilcileri ile birlikte çalışıyoruz. Bize göre büyük fuarların dışında work shoplar, info turlar daha çok ilgi çekiyor. Sektör temsilcileri ile bir araya gelerek neredeki fuarlara katılmamız neler yapmamız gerektiğini ele alacağız. 11 milyon turisti ağırlayan Antalya’nın uluslararası bir kongre merkezi yok. Aspendos dışında uluslararası bir festival bulunmuyor. Turist otelden dışarı çıkmıyor deniyor. Şehirde bir etkinlik yoksa turist otelden niye çıksın.Antalya’nın gelece kısa, orta ve uzun vadeler şeklinde yeniden ele alınmalı. Antalya’nın cazibesini artırmak gerekir. Antalya her şey dahili dünyada en iyi uygulayan destinasyondur. Bu nedenle her şey dahilden vazgeçmesi mümkün görülmüyor. Ancak bu iyi incelenmeli. Bakanlık olarak her şey dahile yorumumuz olmadı.”

1382230cookie-check“Yurtdışındaki vatandaşlar da turist sayılmalı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.