Zamanın etkili kullanımı

Ve, zamanın kendisi fiziksel olarak yönetilemeyeceğinden, kendi kendimizi, iş yoğunluğumuzu, önceliklerimizi ve dağınıklığımızı     idare etmeyi öğrenmek zorundayız:


1. Sizinkileri yaratarak, diğerlerine kendi zaman problemlerini çözmelerine asla  izin vermeyiniz. Nasıl ve ne zaman “hayır” diyeceğinizden emin olun ve, daima sonraki hareketle aynı fikirde olun.


2. Önceliklerinizi açık hale getirin ve onları zihinde tutun. Ve daima, gerçekçi son tarih alın ve verin.  Sizin, diğerlerininki  hakkında açık olan,   bağlı olduğunuz süre bitimlerinizi başarmanız, olması daha muhtemeldir. 


3. (Tercihan geceden önce) gününüzü planlayın  ve plana  saplanıp kalın. Eğer ilerideki muhtemel problemlere bakmaktaysanız, sizi planı başarmaktan önleyen son dakika krizlerine sahip olmanız daha az  olması muhtemeldir.


4.  Her gün bir şey başarmayı hedefleyin.  Eğer, uzun bir günün sonunda, çoraplarınız çıkmış   çalıştığınızı hissederseniz, fakat, ne yaptığınızı bilmiyorsanız,  yarın onun hepsini yapmak için daha az motivasyon vardır.


5. Bir günde neyi başarabileceğiniz ile gerçekçi olun. Eğer, emin değilseniz, o zaman, iki hafta için bir zaman kaydı yapmayı gözönüne alın, böylece, uzun görevlerin, yapmak için nasıl görev  olduğunu,  ve genellikle zamanınızı nasıl harcadığınızı bilirsiniz.


6. İlk önce ve en iyi olduğunuz zaman,   zor veya zaman tüketen görevlerinizi yapın. Bu başarı, diğer tüm küçük şeyleri de temizlemek için  sizi motive edecektir.


7. Yüksek öncelikli görevlerinizden sonra insanları görmek için zaman içinde muhtemelen programlayarak, iddialı bir şekilde ve kararlı bir şekilde kesmelerle (hem yüz yüze hem de telefonda)  uğraşın.


8. İşleri daha sonraya bırakan mısınız? Eğer öyleyse, “ her günün sonu için  “endişe zamanı”  programlayın ve  kalkacak ve şimdi onu yapacağınızı kendi kendinize söyleyin ve tahsis edilen zamana kadar onun hakkında endişelenmeyin ( şüphesiz o,   zamanla “endişe” ajandanızda olmayacak!).


9. Dağınıklığı azaltın. İnsanlara nazik olun, fakat, kağıtla insafsız olmayın – Eğer herşey kendi doğru yerindeyse, dikkatleri dağıtmadan işlev yapabileceksiniz ve herşeyi daha çabuk bulabileceksiniz.


10. Eğer cevap verme günü geldiyse, öncelik tanıyın ve onu bugün programlayın , aksi takdirde, yarına kadar onunla uğraşılmayacak.  Çıkmaz ayın son çarşambası!


* İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından Arthor Pens’in makalesi İngilizce’den tercüme edilmiştir.


Web site: http://www.pekiyi.150m.com
E-posta: [email protected]

708590cookie-checkZamanın etkili kullanımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.