Zapatistalar yine yollara düştü…

Meksika’da kızılderililer ve yoksul köylülerin hakları için mücadele eden Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional – EZLN), geçen yıl Ocak-Temmuz ayları arasında gerçekleştirdikleri “Başka Kampanya” adlı gezilerinin ikinci turuna başladılar.

Subcomandante Marcos,’Başka Kampanya’nın amacını, EZLN’ye bir milli görüş yaratmak, bir ilişkiler ağı oluşturarak görüş alışverişinde bulunmak, dinlemek , kabuğundan çıkmak ve ülke çapında politika yapmak diye açıklıyor. Geziyi Marcos ‘la birlikte, “Sıfır Delegasyonu“ diye tanımlanan 7 kadın, 7 erkek komutan gerçekleştirecek.
 
Sıfır delegasyonunundan komutan David, “yerli halka olan desteğimiz federal ve devlet güçlerince her seferinde engellenmeye çalışılıyor. Ancak bu insanlar sizin ve bizim desteğimizle özerkliklerini ve topraklarını daha organize bir biçimde koruyacaklar” dedi.

Aslında bu, Zapatistalar’ın  Chiapas’dan üçüncü çıkışları.  İlk kez, 2001 yılında, adını Zapatur koydukları yine kızılderili haklarıyla ilgili bir yasa tasarısı sunmak için onbinlerce EZLN sempatizanı, başkente gelmişler ancak aynı yıl içinde tasarıları Fox hükümeti tarafından reddedilmişti.
  
Her tür ulusal ve uluslarası yardıma açık olduklarını söyleyen Marcos, “Latin Amerika şu anda savaşın ve fethin yeni sahnesi durumuna geldi. Eğer harekete geçilmezse, yerli halkların varlığı yok olacak. Onun için, 500 yıl önce olduğu gibi bugün de kahramanca direnişimizi sürdüreceğiz. Bunun için hem kırsal alandan, hem de şehir çalışanlarından destek alınması gerekiyor”dedi.
 
İlk kez Meksika’nın en fakir eyaleti Chiapas’da 1994 yılında ortaya çıkan Zapatistalar, bir kaç şehri ele geçirerek 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir ayaklanma başlatmışlar, ardından Meksika Hükümeti ile yaptıkları ateşkes üzerine 12 yıl içerisinde hiç bir silahlı eylemde bulunmamışlardı.
 
Başka Kampanya’nın ikinci etabı, baştten başlayıp, ülkenin kuzeyinde sona erecek.

 

 

 

 

 


 

1148940cookie-checkZapatistalar yine yollara düştü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.