Zebari: Anlaşmaya çok yakınız

Rice'ın gündeminde Amerikan askerlerinin Irak'daki statüsü var

Görüşmelerinden sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen Hoşyar Zebari ve Condoleezza Rice görüşmeleri sonuçlandırmak için çabalarını iki misline çıkardıklarını söylediler ve çok olumlu ilerlemelerden söz ettiler.

Ancak her iki dışişleri bakanı da anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin hiç bir somut soruyu yanıtlamadılar.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Bağdat'a sürpriz ziyaretini bu sabah başlattı. Ziyaret gündeminin ana maddesinin Amerikan askerlerinin Irak'da uzun vadede kalmasını sağlayacak anlaşma olduğu anlaşılıyor.

ABD askerlerinin Irak'da uzun vadeli kalmasını sağlayacak anlaşma taslağı üzerindeki pazarlıklar 10 aydır devam ettiği halde hala bir sonuca varılmış değil.

Üstelik BM tarafından Amerikan askerlerine Irak'da kalmaları için tanınan süre de yıl sonuna kadar dolduğundan, bir düzenlemeye varılması konusunda zaman iyice daralmış bulunuyor.

Son zamanlarda iki hükümetin de bir tür uzlaşma önerisi üzerinde çalıştıkları söyleniyordu.

Pazarlıkların özellikle de Amerikan askerlerinin Irak'dan nihai çekiliş tarihi ve Irak yasalarından muaf olmaları konularında tıkandığı biliniyor.

HENÜZ ANLAŞMA YOK

Bağdat'daki BBC muhabiri Amerikan Güçlerinin Statüsü anlaşması taslağı kapsamında Irak'daki Amerikan askerlerinin gelecek yılın yaz aylarında kentler ve kasabalardan büyük üslere çekilerek gözlerden uzak durması önerisinin değerlendirildiğini söylüyor.

Rice, Bağdat'da gazetecilere, henüz bir anlaşmaya varılmadığını ancak olumlu ilerlemeler kaydedildiğini ve artık sonuca çok yaklaşıldığını söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı nihai adımın Irak başbakanı tarafından atılması gerektiğini kaydetti.

Varılacak bir anlaşmanın yürürlüğe girmeden önce Amerikan Başkanı, Irak Başbakanı ve Irak parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

MECLİS ONAYI

Rice, Irak ziyaretinin amacının Iraklı yetkililerin yapılacak stratejik çerçeve anlaşması hakkındaki düşünceleri ve çekincelerini bizzat kendilerinden dinlemek olduğunu söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Irak'a Mart ayından bu yana yaptığı bu ilk ziyarette Irak Başbakanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve ülkedeki Amerikalı yetkililerle görüşüyor.

Bakanın ziyaretinin gündemine gelebilecek diğer konular arasında Amerikalıların Irak'da mahkeme önüne çıkarmadan gözaltında tuttuğu 20 bin civarında kişinin durumu ve bir türlü meclisden geçmeyen Irak seçim yasası da var.

BM tarafından Amerikan birliklerinin Irak'da kalması için tanınan süre Aralık ayında doluyor.

Iraklı yetkililer Amerikan askerlerinin gelecek yıl ortalarında Irak kent ve kasabalarında devriye gezmeyi bırakmasını ve iki yıl içinde de ülkedeki tüm savaşçı birliklerini geri çekmesini istediklerini söylemişlerdi.  (BBC)

1177100cookie-checkZebari: Anlaşmaya çok yakınız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.