Zehirköy’ün panzehiri bulundu

Zeytinköy’deki uyuşturucu skandalına devlet el koydu. Dünya uyuşturucu trafiğinin merkezi Kolombiya’daki sistem uygulanacak. Uyuşturucuyla hayatını kazanan aileler, devletin verdiği arazilerde hem barınacak hem de seracılık yapacak

Antalya’da uyuşturucu ticaretiyle anılan Zeytinköy’ü kurtarmak için devlet kolları sıvadı. Valilik Kolombiya modeli önerdi. Projeyle uyuşturucu madde ticareti yapan ya da bağımlı olan Zeytinköylü 20 aileye Hazine arazisi tahsis edilip, arazilere seralar kurulacak. Ailelerin yetiştireceği ürünlerin pazarlanmasında da devlet destek verecek. Kolombiya’da benzeri uygulanan bu projeyle uyuşturucunun önüne geçilmesi hedefleniyor. Zeytinköy’ü sosyal, kültürel ve ekonomik olarak geliştirmeyi öngören projeyle ilgili Antalya Valiliği’nde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Vali Ahmet Altıparmak’ın başkanlığındaki toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nadir Yapsakaloğlu, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ramazan Özen’in de aralarında bulunduğu 50’ye yakın bürokrat ve STK temsilcisi katıldı.

UMREYE BİLE GÖNDERMİŞLER

Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Akif Aktuğ, verdiği brifingte polisin 2011’in ilk altı aylık döneminde Zeytinköy bölgesinde 93 olayda 205 şüpheliyi yakaladığını bunlardan 127’sinin tutuklandığını ve 59 kg esrar, 15 kg eroin, 140 gram da kokain ele geçirildiğini açıkladı. Madde bağımlılığı ile mücadele konusunda 25 konferans verildiğini, 17 madde bağımlısının ve bağımlı ailesinin Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne yönlendirildiğini açıklayan Aktuğ, mülkiyet, imar problemlerini aşmak için ilgili belediyelerin çalıştığını ayrıca proje doğrultusunda bu bölgede yaşayan 41 kişinin de il müftülüğünce umreye gönderildiğini açıkladı.

TOKİ EV DE YAPACAK

Zeytİnköy’ü kurtaracak Tarımsal Rehabilitasyon Projesi ile neler yapılacak?

– Ekonomik ve sosyal sebeplere sığınarak uyuşturucu madde satışı ve kullanılmasını bir yaşam biçimi haline getirdikleri tespit edilenlere yönelik özel tedbirleri içeren bir proje olacak.
– Kolombiya ve İsviçre’de benzerleri uygulanan projede hedef kitle Zeytinköy merkezli 20 aile.
– Belirlenen her aileye 3’er dekar arazi tahsis edilecek. Bu arazinin bir dekarına sera yapılacak. Yetiştirilen ürünlerin pazarlanmasında da yardımcı olunacak.
– Ayrıca bu ailelerin barınma ihtiyacını karşılamak için tahsis edilen arazinin çevresinde TOKİ işbirliğinde konut inşa edilecek.
– Projenin uygulama süresi 5 yıl olacak.

BATAKLIKTA TUTUKLANDILAR

Zeytinköy’deki sorunların üstüne giderek bu uyuşturucu ticaretinin önünü kesmeyi amaçlayan Antalya Valiliği, ailelere arazi tahsis etmeye hazırlanırken operasyonlara da ağırlık verildi. Polisin bölgedeki satıcılara şehir dışından eroin maddesi temin eden örgüte düzenlediği Bataklık operasyonunda gözaltına alınan 17 kişiden 15’i tutuklandı. Zanlılardan, İstanbul Emniyeti’nde görevli polis memurları O. A. ve U. A. ile birlikte, çete lideri olduğu iddia edilen İ. N. ve diğer 12 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan polis memurlarının İstanbul’dan aldıkları uyuşturucuyu Antalya’ya götürmek için yola çıkan tacirlerden ele geçirdikleri uyuşturucuyu tekrar istanbul’daki tacirlere iade ederek elde edilen paradan pay aldıkları iddia edildi. Antalya’daki çete liderinin ise İ. N.’nin de uyuşturucudan elde ettiği parayla devamlı olarak şans oyunu oynadığı öne sürüldü.

Mustafa KOZAK / Akşam

1298760cookie-checkZehirköy’ün panzehiri bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.