Özel araçların trafiğe çıkışı kısıtlandı

Güneş gözlükleri, mevsimlik gömlekleriyle bir yandan midyeli spagettilerini, ahtapot ızgaralarını tadarken; bir yandan da kendilerini, dalgasız denizi pırıl pırıl aydınlatan güneş ışınlarına bırakıyor.

Sahilde ise kimisi şort-tişörtle yoga yaparken kimisi de slip mayosuyla denize giriyor.

Sıradan bir ilkbahar gününü anımsatan bu manzaranın sıra dışı tarafı ise 27 Aralık tarihinde yaşanması.

İtalya’nın neredeyse tamamı Noel ve yılbaşı tatiline güneşli, zaman zaman terleten bir havada girdi.

Ne var ki sahillerin, sokakların, restoranların dolup taşmasına olanak veren, ilk bakışta iç ısıtan bu hava koşulları ürpertici bir gerçeği de barındırıyor.

İtalya genelinde normalden çok daha sıcak ve kuru geçen Aralık ayı, hava kirliliğinin güvenli kabul edilen sınırları aşmasına yol açıyor.

Uzmanlar bu olağanüstü hava koşullarından iklim değişikliğinin sorumlu olduğunu ve bu seviyedeki hava kirliliğinin insan ömrünü ortalama 10 ay kısaltabileceğini söylüyor.

Dört kentte özel uygulamalar

Hava kirliliğinin belirtilerinden Pm10 seviyesinin metreküpte 50 mikrogram limitini aşması üzerine Milano’da bugünden itibaren 3 gün boyunca özel araçların 10.00-16.00 saatleri arasında trafiğe çıkması yasaklandı.

Roma’da bugün tek sayılı, yarın ise çift sayılı plakaların trafiğe çıkışına yasak getirildi.

Bergamo kentinde de Roma’daki gibi dönüşümlü plaka uygulaması başlatıldı.

Torino’da ise özel araç kullanımını kısıtlamak için toplu taşıma araçlarının tek biletle kullanılmasına izin veriliyor.

‘Sorunun nedeni küresel iklim değişikliği’

İtalyan gazetelerinin birçoğu bugün hava kirliliğini manşet yaparken, İtalyan basınına konuşan uzmanlar sorunun küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını söylüyor.

Lombardiya Çevre Vakfı Bilim Komitesi Başkanı Prof. Antonio Ballarin hava kirliliği-iklim değişikliği ilişkisini şöyle açıklıyor:

“İklim değişikliğine bağlı olarak kesinlikle sıra dışı bir meteoroloji olayı yaşıyoruz. Uzun süren kuraklık dönemleri ve hava kirliliğine yol açan maddelerin birikmesine neden olan meteorolojik koşullar görüyoruz.

“Örneğin atmosferin durgun oluşu, rüzgar ve yağmurun olmayışı, ısı dönüşümü, hava kirliliğine yol açan maddelerin dağılmasını engelliyor. İklim değişikliği yüzünden kuraklık süreleri hem yazın hem kışın uzuyor, yağışlar yıl boyunca çok az günde yoğunlaşıyor. Kısa sürede yoğun yağışların görülmesi ayrıca sel ve taşkınlara da yol açıyor.”

La Stampa gazetesine konuşan hava kirliliği uzmanı Doktor Francesco Forastiere de, İtalya genelindeki hava kirliliği seviyesinin insan ömrünü ortalama 10 ay kısaltabileceği uyarısında bulunuyor.

Forastiere, Roma’daki hava kirliliğinin kent halkının ömür beklentisinden 12 ay, Milano’da 14 ay, güney İtalya’da ise ortalama 6 ay eksiltebileceğini söylüyor.

Övgü Pınar
Roma
BBC TÜRKÇE

1473800cookie-checkÖzel araçların trafiğe çıkışı kısıtlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.