İzlanda, Kanada’ya emanet…

ABD, II.Dünya Savaşı’ndan beri özellikle SSCB saldırısına karşı korumakta olduğu İzlanda’ya her yıl 250 milyon Dolar masraf yapmaya bu yıl son verince, Kanada, ¨Eh, n’apalım bundan sonra biraz da biz koruyuveririz¨ dedi, ancak korunması beklenen ülkenin ortalıkta düşmanı olmadığından Kanada Ordusu boş yere mevzi aldı. Kanada’nın gönderdiği askeri ekip ve malzeme adanın Amerikalılardan kalma Keflavik Üssüne yerleşti.

Atlantik Okyanusu kuzeyindeki küçük ada ülkesinin polis dışında askerî gücü bulunmuyor ve dış savunmasını da ABD’ye, Kanada’ya, Avrupalı dostlarına bırakıyor. Fakat SSCB artık ortada olmadığından İzlanda’yı tehdit eder vaziyette bir düşman da ortada görünmüyor.

1951 yılından beri ABD’nin şefkatli kolları altında korunan, bu yüzden askerlik nedir bilmeyen İzlandalılar, bu sefer adaya gelen Kanada’nın askerî güvencesini yeterli bulmadı. Kanada sadece 160 asker ve 6 adet CF-18 modeli jet savaş uçağı gönderip, ¨Bu kadarıyla idare edin, zaten köfte kadar bir ülkesiniz, bizim 160 askerimizi size yeter!¨ dedi.

300 bin nüfuslu küçük ülkenin, buzdan başka düşmanı olmadığından gelen gideni de pek bulunmuyor. Ancak kendisini nedense tehdit altında gören NATO üyesi İzlanda, Avrupa’daki dostlarına başvurmakta gecikmedi ve ¨Kanada’nın yerine siz güvenliğimizi sağlar mısınız? Mesela Türk Silahlı Kuvvetleri buraya gelebilir mi? Yunanistan’ı çağırsak gelmez, zira parası kalmadı… Fransa desen Mali’de meşgul… Öteki ülkeler kendi dertlerine düştü… Kimden yardım isteyeceğiz¡¨ şeklinde asker siparişi vermeye başladı.

NATO üyeleri İzlanda’ya umduğu cevabı vermekte gecikince, NATO üyesi olmayan İSVEÇ ve FİNLANDİYA gibi ülkelere de başvuran İzlanda şu sıralarda kendisini koruyacak ülke arıyor.

1548810cookie-checkİzlanda, Kanada’ya emanet…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.