İzmir’de de müdahale: 12 gözaltı

16:00 MÜDAHALE EDİLDİ

Gündoğdu Meydanı’ndaki miting olaysız olarak sona erince gruplar bu kez topluca Fevzipaşa Bulvarı üzerinden Basmane Meydanı’na yürüyüşe geçti. Şifa Hastanesi önünde üç TOMA ile polis caddeyi kesip göstericilerin yürümesine izin vermedi. Bir süre göstericilerle polis arasında süren pazarlık, bir anda taşların atılmasıyla arbedeye dönüştü. Polis kalabalığın üzerine su ve biber gazı sıkarken göstericiler de taş attı. Çevik Kuvvet Polisi, TOMA’ların yardımıyla kalabalığı deniz yönüne doğru çekilmeye zorladı. Arbede sırasında yaralananlar oldu.

16: 50- 12 GÖZALTI

İzmir’de Basmane’ye yürümek isteyen gruba polisin yaptığı biber gazlı, TOMA’lı müdahale sırasında biri stajyer avukat 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Çağdaş Hukukçular Derneği adına yapılan açıklamada 12 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

İZMİR’DE GÜN BOYU YAŞANANLAR

İZMİR’de, 1 Mayıs kutlamaları coşkulu başladı. Yaklaşık 15 bin kişi renkli görüntüler oluşturdu, slogan atıp işçi marşları söyleyerek alana ulaştı.

Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlama öncesinde Türk İş, DİSK, KESK’e bağlı çalışanlar ile çeşitli siyasi partilere üye gruplar Basmane Meydanı’ndaki toplama noktasında birleşti. Daha sonra da ilk olarak Türk İş, ardından DİSK ve diğer gruplar kortej halinde Cumhuriyet Meydanı’na vardı. Burada gruplar hem Cumhuriyet Meydanı’ndaki hem de Ali Çetinkaya Bulvarı üzerindeki iki arama noktasından mitingin yapılacağı Gündoğdu Meydanı’na alınmaya başlandı.

BİBER GAZI VE COPLA MÜDAHALE

Bu sırada BDP’li grubun üzerlerini aratmak istememesi üzerine polisle aralarında arbede çıktı. Arama noktasından toplu halde geçmek isteyen bir grup ÖDP’liye polis izin vermedi. Bunun üzerine kol kola giren grup, arama noktasına koşup barikatı aşmak istedi. Polis biber gazı ve copla gruba müdahale etti.

ÇANTASINDAN SAPAN ÇIKTI GÖZALTINA ALINDI

Çevik kuvvet ekipleri arama noktası önünde girişleri kapattı. Grup, daha sonra polisin oluşturduğu koridordan alana girdi. Bu arada arama noktasında, çantasından sapan ve eldiven çıkan K.A. polis tarafından gözaltına alındı.

ESP ve Göztepe Spor Kulubü taraftarları 1 Mayıs’ta da karşı karşıya geldi. İki grup arasında yaşanan gerginlik de büyümeden diğer grupların araya girmesiyle yatıştırıldı.

“BİZ YÜZLERİNİ GÜNEŞLE DÖNENLERİZ”
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 1977’de Taksim’de meydana gelen ve “Kanlı 1 Mayıs” olarak da anılan olaylarda yaşamını yitiren işçileri anarak başlayarak şöyle devam etti: “Tüm yasaklara karşı Taksim’i selamlıyorum. Yaşasın Taksim, yaşasın direniş. Emek, barış, eşitlik, özgürlük için mücadeleye devam diyenler olarak ile yine 1 Mayıs’ta alanlardayız. Türkiye kritik bir dönemin eşiğinden birinde, çok önemli bir tarihsel görevi yerine getiriyoruz. İş cinayetlerine ve taşeronlaşmaya karşı mücadeleyi arttırmamız gereken bir döneme giriyoruz. Gün, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü. Taksim yine özgürlük uğruna mücadele eden işçilere kapatılmış durumda. Biz geçtiğimiz 1 Mayıs’tan beri sokaklarda, meydanlarda, iş yerlerinde, mahallelerde ayağa kalkıp yüzlerini güneşe dönenleriz. Umut ettiğimiz ülkenin peşindeyiz.”

“KÖLELİK DEĞİL, ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ”
İşçiler adına taleplerini sıralayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, kısıtlamalar değil özgürlük istediklerini hatırlatarak, “Biz asgari ücretler ve simit hesabı ile kandırılmak istemiyoruz. Taşeron çalıştırma, esnek çalışma modelleri ile köle gibi çalışmak istemiyoruz. Biz kıdem tazminatımıza ve örgütlenmemize sahip çıkıyoruz. Biz pazarda para ile alınıp satılan bir meta muamelesi görmek istemiyoruz. Biz köle olmak istemiyoruz. Biz kurulan paralel sendikaların imzaladığı sefalet sözleşmelerine hayır diyeceğiz. Gerçek toplu sözleşme hakkı, örgütlenme hakkı ve siyaset hakkı istiyoruz. Biz insanız, haklarımızı savunduğumuzda tutuklanmak ve terörist damgası yemek istemiyoruz. Polis destanlarını, sınır tanımaz yasakları, hapishaneleri değil, özgürlük istiyoruz” diye konuştu.

“BİZİ SUSTURAMAZSINIZ”
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, iktidara karşı amansız bir mücadele verdiklerini belirterek, “Biz yasama, yürütme ve yargı erklerini tek elde toplamak isteyenlere, toplumu diktatörlük altında boğmak isteyen iktidara boyun eğmeyeceğimizi, bu mücadelenin yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Biz Roboski’de devletin bombası ile, Okmeydanı’nda devletin gaz fişeği ile vurulup öldürülmek istemiyoruz. Biz ölü çocukların aileleriyiz. Kan parası verip bizi susturamazsınız. Biz rant ve kar için derelerimizin kurutulmasını, toprağımızın zehirlenmesini istemiyoruz. İnşaat çılgınlığı ile güneşimizin, ağaçlarımızın, doğanın çalınmasına isyan ediyoruz. Talebimiz çok basit, Biz kendi yaşadığımız alanlarda söz hakkı istiyoruz. Biz emperyalizme karşı bağımsızlığın savunucusuyuz. Biz sömürü, talan ve savaş düzenine karşı mücadeleden ödün vermeyeceğiz. Savaşa ve savaş çığırtkanlığı yapanlarla işbirlikçi olan AKP’ye geçit vermeyeceğiz” dedi.

GEZİ ŞEHİTLERİNİ ANDILAR
Kutlamalara katılan emekçilerin “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile destek verdiği Sarı, “Biz Ali İsmail’iz, Ethem’iz, Mehmet’iz, Medeni’yiz, Hasan Ferit’iz, Berkin’iz. Biz başka bir dünya isteyenleriz. Geçtiğimiz dönemden bu yana AKP hükümetinin diktatörlüğü devam etmekte. Biz işine, ekmeğine, geleceğine sahip çıkan, özelleştirmelere karşı çıkanlarla, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına sahip çıkanlarla yan yanayız. İşten çıkartılan Luna, Greif, Ege Doğaltaş, İl Özel İdaresi’ndeki taşeron işçilerle, direnişlerde, alanlarda hep birlikteyiz. Tüm mağdurlarla, yoksullarla, dışlananlarla, ezilenlerle, işçilerle, işsizlerle, emekçilerle, emeklilerle, işte yine 1 Mayıs alanlarındayız. Taksim’i selamlıyoruz” diyerek emekçilerin yanı sıra işsizlikle boğuşan emekçilere de seslendi.

GÜNDOĞDU’YA ALTERNATİF İSİM ÇAĞRISI
“Bugün 1 Mayıs” diyerek sözlerine devam eden Memiş Sarı konuşmasına şöyle son verdi: “Bir yanda işçi sınıfın taşeronlaştırma ve ucuz iş gücü yaratmaya karşı eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi için kol kola şarklılarını söyleyen yüz binler olacak. Diğer tarafta kutuplaşmadan, ayrıştırmadan medet uman bir azınlık. Kazanan biz olacağız. Kazanan siz olacaksınız. Kazanan işçi sınıfı olacak. Kazanan bu ülke olacak. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birlik ve dayanışma mücadelemiz. Yolunuz yolumuzdur, mücadelemiz mücadelemizdir…” dedi ve son olarak törene katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na şu çağrıda bulundu: “Biz Gündoğdu Meydanı’nın Emek ve Demokrasi Meydanı olarak anılmasını, buraya Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitiren kardeşlerimizin, yoldaşlarımızın heykelini, anıtını istiyoruz.”

KOCAOĞLU YALNIZ BIRAKMADI
İşçileri yalnız bırakmayarak Gündoğdu Meydanı’nda yerini alan İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin mevcut durumunda 1 Mayıs kutlamanın zor olduğunu söyledi. Taksim’in 1 Mayıs ve işçiler için önemli olduğunu belirten Kocaoğlu, ‘’1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması gerekiyor. İzmir’de de Gündoğdu’da kutlanması gerekiyor. Hep birlikte kutluyoruz. Ben 1 Mayıs’ın özgürce kutlanmasını, barış içinde kutlanmasını diliyorum. Ülkemizde maalesef ve maalesef zorlama, dayatma, hukuk devletinin zedelenmesi söz konusu. 1 Mayıs tatil edilmesi bir adım ama özgürce kutlanmasını gerekiyor. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum 1 Mayıs her yerde özgürce kutlanmalı Hepimize görev düşüyor. Umuyorum önümüzdeki yıllarda hem Taksim’de hem de ülkemizin her yanında 1 Mayıs özgürce kutlanır’’ diye konuştu.

5 BİN POLİS

Kutlama öncesinde bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, Gündoğdu Meydanı’nda arama yaptı. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında, 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polisler sadece arama noktalarında bir araya geldi.

Gerginliklerin önüne geçebilmek için polis, grupları uzaktan izlemeye tercih etti. Bunun yanı sıra alana, polis canlı yayın aracı konuldu. Bu araçtan mobese kameralarından ve havadan da polis helikopterinden gelen görüntüler, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın makamındaki merkezde toplandı. Görüntülere yardımcılarıyla izleyecek olan Uzunkaya’nın da, talimatlarını bunlara göre verdiği öğrenildi.

İLK EYLEM

İzmir’de 1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma günü belediye işçilerinin eylemiyle başladı. Buca Belediyesi’nde çalışan belediye işçileri 1 Mayıs’ı Heykel‘den meydana yaptıkları yürüyüşle başlattı. DİSK Genel-İş Sendikası’na üye belediye işçileri sorunlarına dikkat çekerken özel olarak vurgu taşeron çalıştırmaya yapıldı.

ÇHD’DEN KRİZ MASASI

Çağdaş Hukukçular Deneği ve İnsan Hakları Derneği İzmir şubeleri de kriz masası kurdu. Kriz Masası’yla iletişim için bilgiler şöyle:

ÇHD İzmir Şubesi: 0 507 5397908 – 0 532 2860033
İHD İzmir Şubesi: 0 554 5698508 – 0 532 7270751

1417420cookie-checkİzmir’de de müdahale: 12 gözaltı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.