‘İzolasyon karşıtı adım barışa yatırım’


Soyer, KKTC’yi ziyaret eden İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) heyetini Başbakanlık’ta kabul etti. Başbakan Soyer, heyeti kabulde yaptığı konuşmada, siyasi eşitlik temelinde bir çözüm arayan Kıbrıs Türk halkının, bir İslam toplumu olarak bir çözümde kendi din, dil ve kültürüyle, eşit bir şekilde yer almayı arzuladığını söyledi.


Son dönemde bir takım çevrelerin kendi değerlerini global düzeyde kabul ettirmeye çalışarak, medeniyet çatışmasına davetiye çıkardığını kaydeden Soyer, herkesin diline ve dinine saygı gösteren Kıbrıs Türkü’nün, aynı saygıyı beklediğini belirtti. Soyer, “İslami bir toplum olan Kıbrıs Türkü ile Hrıstiyan olan Rum halkının siyasi eşitlik temelinde ve federal prensiplerde bir araya gelmesini savunuyoruz. Bu güzel bir mesaj olur” şeklinde konuştu.


Kıbrıs Türk halkının, BM Barış Planı’nı kabul ettiğini ancak planı reddeden Rum tarafının, tek yanlı olarak AB’ye girdiğini vurgulayan Soyer, “karşı tarafın bu avantajı kullanarak, Türk tarafına yapılan baskı ve izolasyonları artırmaya çalıştığını” kaydetti. Soyer, “bu bağlamda İKÖ heyetinin ziyareti, izolasyonların kalkması konusunda bize büyük destek oluyor. İKÖ’nün aldığı kararları takdirle izliyoruz” dedi.


Başbakan Soyer, Kıbrıs Türkü’nün, AB hedefinden şaşmadığına da dikkat çekerek, kendi din, dil ve kültürüyle, eşitlik temelinde yer almayı bir hak olarak gördüğünü kaydetti. Soyer, AB hedefiyle hareket ederken, İKÖ ile de ilişkileri de en iyi düzeyde tutmayı hedeflediklerini söyledi.


Soyer, şöyle devam etti:


“İnanıyorum ki, özellikle izolasyonların kaldırılması konusunda atılacak en küçük adım dahi Kıbrıs sorununun çözümünde büyük bir adım olarak yansıyacaktır. Rum siyasi liderliği o zaman masaya daha hızlı oturma baskısıyla karşı karşıya kalacak.”

688620cookie-check‘İzolasyon karşıtı adım barışa yatırım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.